Volt ügynökök és tartótisztek szolgálják Orbán Viktort

László Ferenc 2019. augusztus 26. 08:17 2019. aug. 26. 08:17

A magyar belpolitika rendszeresen visszatérő témája az ügynökkérdés, harminc éve zajlik a vita a III/III-as akták nyilvánosságra hozataláról. Miért nem érdeke a bőszen kommunistázó Fidesznek az állampárti ügynökhálózat nyilvánosságra hozatala? A minap erre keresték a választ az ATV Nap híre műsorában.

A stúdió vendége Bod Péter Ákos volt, aki kétszeresen is érintett az ügyben. Egyrészt az ügynökakták nyilvánosságra hozatalát elmulasztó első szabadon választott kormány volt minisztereként, másrészt a Fidesz 2006-os miniszterelnök-jelöltjeként mondhatta el véleményét.

A volt miniszter elárulta, hogy szerinte Antallék miért nem oldották meg ezt a kérdést. Úgy vélte, hogy a pártállami titkosszolgálatok munkájában nem az ügynökök tevékenysége volt a legnagyobb probléma, hanem az, hogy a szolgálatok a diktatúrát szolgálták. A titkosszolgálati múlt tisztázására tett kísérletek pedig azért vallottak kudarcot, mert nehéz volt szétválasztani a diktatúra és a mindenkori államhatalom szolgálatában álló érintetteket 1990-ben. 

És hogy ez miért nem érdeke a Fidesznek harminc év után sem? Bod Péter Ákos magyarázata szerint nem azért, mert a fideszesek érintettek, ehhez ők túl fiatalok voltak még a rendszerváltás idején. Sokkal inkább azért - vélte -, mert azok közül, akik nekik dolgoznak, sokan ügynökök, vagy tartótisztek lehettek. Mivel a kormányapparátus „bedolgozói” közül sokan érintve lennének, ezért inkább nem tesznek semmit.

Bod Péter Ákos magyarázata egyben annak a megfejtése is lehet, hogy miként tűntek fel a kormánypárt holdudvarában azok a „biztonságpolitikai szakértők”, akik hírműsorokban, lakossági fórumokon bizonygatják a Fidesz politikájának igazát. Amíg a Fidesz van hatalmon, addig az ő múltjukat is jótékony homály fedi. Cserébe pedig mindent meg tudnak magyarázni és ha kell, annak az ellenkezőjét is.   

Az LMP a múlt héten jelentette be, hogy a totalitárius diktatúrák áldozatainak európai emléknapja alkalmából huszadszorra is benyújtják az ügynökakták nyilvánosságra hozataláról szóló törvényjavaslatukat. A kormány válasza borítékolható.