Von der Leyen

Dr. Dávid Ferenc       2019. július 15. 04:18 2019. júl. 15. 04:18

„Nekem az orrom azért elég jól működik, régóta vagyok a közéletben és én azt érzékeltem, hogy a képviselők zöme ellene lesz a jelölésének" - nyilatkozta Ujhelyi István a német politikus asszonnyal kapcsolatban. Azt én nem tudom, hogy milyen a magyar szocialista EP-képviselő szaglása, abban viszont - elkötelezett baloldali szavazóként is – nagyon bízom, hogy Ursula von der Leyen hamarosan megkapja a megválasztásához szükséges szavazatokat, és öt évig betöltheti az Európai Bizottság elnöki tisztét.

Álláspontom indokai.

- Helyénvalónak tartom, hogy a legnagyobb frakció jelölhesse a közösség első számú vezetőjét, esetünkben egy elkötelezett és integratív európai politikust. Megválasztása a szövetségi rendszer stabilitását biztosíthatja.

- Az sem mellékes, hogy a jelenlegi bonyolult politikai konstellációban kontinensünk vezető hatalmának képviselője tartsa kézben a karmesteri pálcát, azaz Németország súlyának megfelelő rangú szerepet kapjon az európai porondon.

- Von der Leyen asszony Merkel kancellár bizalmasa, és van gyakorlata a koalíciós kormányzásban: volt családügyi, szociális és munkaügyi miniszter, 2013. óta a honvédelmi tárcát vezeti.

- Személyében az Európai Tanács kormány –és államfői megállapodtak, tehát konszenzuális jelölt. Akik az Európai Parlamentben „megfúrják” pozícióba kerülését, azok késleltetik a Bizottság megalakulását és az érdemi munka megkezdését. Márpedig feladatból van elég: a jogállami szabályok megsértésének új és hatékony szankcionálási rendszerének kidolgozása, az uniós szintű klímavédelem megteremtése és nem utolsó sorban a következő hétéves költségvetés legfontosabb paramétereinek meghatározása.

- A május 26. óta tartó alkufolyamat a végpontjához közeledik, eljött az érdemi döntéshozatal pillanata. A további halasztás ronthatja egy előremutató egyezség esélyeit. Von der Leyen leszavazása esetén ugyanis hosszan elhúzódhat a Bizottság megalakulása. A heves politikai viták és az újabb jelölések következtében a teljes intézményi rendszer lebénulhat, ami az integráció fellazulásához is vezethet.

- Von der Leyen asszony esetében szakmai és politikai inkompetencia nem merült fel, hiszen tapasztalt és teljesítményorientált személyként aspirál az EB elnöki tisztségére.