Washington keményen reagál, ha Irán eszkalálja a helyzetet

HírKlikk 2023. október 19. 18:20 2023. okt. 19. 18:20

Joe Biden azért utazott Jeruzsálembe, hogy elmondja: Izrael nincs egyedül, amikor küzd az ellenségeivel, és ezt a házigazda bizonyára szívesen fogadta.

Az amerikai elnök nem hagyhat kétséget afelől, hogy országa keményen reagál, ha Irán vagy a Hezbollah a helyzet eszkalálása mellett dönt, függetlenül attól, miként alakul az olajár, illetve hogy Washington előzőleg próbált tárgyalni a mullahokkal – írta a Washingtonpost szerkesztőségi állásfoglalásában.

Biden ugyanakkor kifejtette vendéglátójának, hogy minimalizálni kell a civil veszteségeket, ha Izrael időt akar nyerni, illetve ha meg akarja akadályozni a viszály kiszélesedését. Azaz nem gátolhatja a segélyszállítmányok bejutását, továbbá enyhítenie kell a blokádon, nehogy közegészségügyi katasztrófa törjön ki.

Azt is meg kell értetni a vendéglátóval, hogy az igazi győzelem nem akkor jön el, ha megverik a Hamászt Gázában, hanem ha sikerül stabil és biztonságos viszonyokat kialakítani az arab szomszédokkal, valamint a palesztinokkal.

Kulcsfontosságú, hogy az izraeli vezetés stratégiailag gondolkodjon. Az arab vezetők csak akkor segíthetnek csillapítani a válságot, ha bizonyítani tudják saját népüknek, illetve a muzulmán világnak, hogy a béke érdekében Izrael kész kompromisszumra.

 

Forrás: Hírklikk