Washington minden erővel fékezi Izraelt

Nagy Mariann 2023. október 24. 12:50 2023. okt. 24. 12:50

Az amerikai kormány vissza akarja tartani az izraeli hadsereget a Gázai övezetbe való bevonulástól, mert az nincs erre felkészülve és nincs elérhető célja, jelentette a New York Times.

A lap szerint Lloyd Austin amerikai védelmi miniszter telefonbeszélgetésekben ismételten kérte izraeli kollégáját, Yoav Gallantot: gondolják meg a tervezett szárazföldi támadást, tekintettel arra, hogy a Hamász kiterjedt alagúthálózata sűrűn lakott települések alatt húzódik, így a behatolás rengeteg polgári áldozatot követelhet.

Austin, aki az iraki háború idején az amerikai haderők egyik parancsnoka volt, emlékeztetett: 2016-2017-ben kilenc hónapba került, amíg az iraki és az amerikai csapatoknak bevonulásukkal sikerült megtisztítani Moszul városát az Iszlám Állam csapataitól és a hadműveleteknek 9 000-11 000 polgári áldozata volt. A védelmi miniszter tévéinterjújában is felhívta az izraeliek figyelmét, hogy „a hadijoggal összhangban, minden szükségeset meg kell tennünk a polgári lakosság megvédése érdekében.”

Washingtoni kormányforrások úgy látják, hogy bár Netanjahu izraeli kormányfő bejelentette, kiirtják a Hamászt – de nem látszik világos, végrehajtható katonai terv e cél elérésére. Az amerikai vélemény szerint Izraelnek döntenie kell: megkísérli „sebészeti” légicsapásokkal és kommandók célzott támadásaival felszámolni a Hamász erőit – vagy harckocsikkal, gyalogsággal bevonul a Gázai-övezetbe. Mindkét esetben súlyos veszteségek várhatók, de a bevonulás sokkal nagyobb véráldozatot követelne, mind a katonák, mind a polgári lakosság részéről. A Hamásznak 15 éve volt mélységi védelem kiépítésére, vannak földalatti és felszín feletti erődítései, hírközlési hálózata, harcállásai, páncéltörő aknái és aláaknázott épületei, amelyek rádőlnek a támadókra.

Amerikai részről hivatalosan cáfolják, hogy bármilyen megoldást rá akarnának Izraelre erőltetni. Mindenesetre most oda küldték a tengerészgyalogság egy tábornokát – feltehetően ugyancsak azért, hogy visszatartsa az izraeli vezetést meggondolatlan lépésektől, amelyek palesztinok tömeges elpusztításához és a közel-keleti háború kiszélesedéséhez vezethetnek.