Weber: az Európai Néppárt már kizárta volna a Fideszt, ha nincs járvány

HírKlikk 2020. november 22. 11:00 2020. nov. 22. 11:00

Az Európai Néppárt frakcióvezetője szerint, a pártcsalád politikai gyűlése már döntött volna a Fidesz kizárásáról, ha nem üt be a koronavírus-járvány.

Manfred Weber szerint Orbán Viktora vétója miatt folyamatosan veszít népszerűségéből a Fidesz a pártcsaládon belül – mondta a flamand De Standaard című lapnak. 

Magyarország – és Lengyelország – az uniós támogatások kifizetését a jogállam érvényesítéséhez kapcsoló szabályok miatt blokkolja az Európai Unió következő, hosszú távú költségvetéséről és helyreállítási alapjáról megszületett megállapodásokat.

A másfél éve felfüggesztett Fidesz kizárását hónapokkal ezelőtt 14 tagpárt kezdeményezte, ami több mint elég ahhoz, hogy az Európai Néppárt döntésre vigye az ügyet. A szavazást azért nem tudják megtartani, mert a koronavírus-járvány miatt elrendelt korlátozások meggátolják a politikai gyűlés összehívását.

Weber a Népszava által idézett interjúban azt mondta: Orbán még mindig bebizonyíthatja, hogy a megoldások híve.

Azt üzenem neki: ha azt állítod, hogy az igazságszolgáltatás független, és a média szabad, akkor nincs semmi félnivalód. Kérlek, add a beleegyezésedet a megállapodásokhoz! 

Az interjúban a bajor politikus megerősítette, hogy a néppárti frakció nem hajlandó újratárgyalni a jogállami feltételrendszerről a kormányokkal kötött megállapodást.

Forrás: Népszava