Zacher Gábor: a magyar egészségügy gyenge pontja az emberhiány

HírKlikk 2020. november 24. 21:10 2020. nov. 24. 21:10

Eszköz és felszerelés van elég, de nincs megfelelő számú szakember.

Magyarországon 16 ezer lélegeztetőgép áll rendelkezésre, a kórházakban azonban nincs elég szakképesített ember. A fejenként előírt két beteg helyett, sokszor ennek a többszörösét kell ellátniuk az intenzív osztályokon.

„A normák szerint két beteget láthatna el egy intenzív osztályos ápoló és hat-nyolc beteghez kellene egy orvos. Na most az orvosok és az ápolók száma Magyarországon ezen a területen nagyjából ugyanannyi, körülbelül 2000, tehát sokkal nagyobb a hiány az ápolókból” – nyilatkozta az ATV-nek Soós Adrianna, a Független Egészségügyi Szakszervezet elnöke.

Hasonló véleményen volt Zacher Gábor is, aki manapság mentősként teljesít szolgálatot.

„A reggeli adatok alapján, mondjuk 650-en vannak lélegeztetőgépen, (...) ez gyakorlatilag 325 nővért jelent tulajdonképpen egy műszakban. (…) Magyarán szólva, itt az emberi tényező az, ami azt gondolom, ezekből a számadatokból kiderül, hogy ez itt a gyenge pont” – mondta a toxikológus.

A szakemberhiány pótlására a kormány a külföldön szolgálatot teljesítő egészségügyi dolgozókat szeretné hazacsábítani. Az Emberi Erőforrások Minisztériuma azonban nem válaszolt a kérdésre, hogy az elmúlt hónapokban, hány dolgozó tért haza.

Forrás: atv.hu