Zánkai és fonyódi állami telkeket kap a Fidesz szívéhez közelálló alapítvány

NVZS 2019. március 1. 13:51 2019. márc. 1. 13:51

Módosítják az Erzsébet-programról szóló törvényt: Fonyódon és Zánkán kap az Erzsébet a Kárpát-medencei Gyermekekért Alapítvány ingatlanokat az államtól. Ingyen. Kérdés persze, mi történik majd idővel az alapítvány tulajdonába kerülő ingatlanokkal, mert hogy elidegenítési tilalmat nem ír elő a tervezet.

Nagyon nagy értékű bel- illetve külterületi földeket – köztük az állami vagyon alkotmányos védelme szempontjából megkülönböztetett jelentőségű közparkot – juttat a kormány a számára oly kedves Erzsébet programnak – derül ki az Országgyűlésnek benyújtott –  T/4820. számú – törvénytervezetből. A kormány nevében Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes nyújtotta be az Erzsébet-programról szóló 2012. évi CIII. törvény módosításáról szóló javaslatot, amelynek megszavazásához kétharmados többség kell.

A tervezet lényege, hogy az Erzsébet a Kárpát-medencei Gyermekekért Alapítvány három ingatlan száz százalékos tulajdonosává válik: Fonyódon egy 12 811, valamint egy 2510, Zánkán pedig egy 765 négyzetméteres állami tulajdont kap.

Az ingatlanokat az Alapítvány a nemzetgazdasági szempontból kiemelt jelentőségű beruházásnak minősített Zánkai, illetve Fonyódligeti Erzsébet-táborok infrastrukturális fejlesztésének, ingatlan-felújításának megvalósítása, valamint az Alapítvány törvényben meghatározott közfeladatának minél hatékonyabb ellátása érdekében, a gyermektáborok területének kiegészítéseként kapja ingyen.

A tervezet emlékeztet arra is, hogy az Alapítvány alapító okiratában meghatározott alapvető célja a Kárpát-medencében élő magyar gyermekek üdültetésével összefüggő feladatok ellátása.

Megjegyzendő, hogy a törvénytervezetben nem szerepel olyan kitétel, amely tiltaná az Alapítványnak az állam által számára most ingyen átadott értékes ingatlanok elidegenítését.