Zavar a DK-ban: az alelnök feleannyi párttagról tud, mint a szóvivő

HírKlikk 2020. február 24. 12:18 2020. feb. 24. 12:18

Varju László egy rádióinterjúban 4500 DK-tagról nyilatkozott, pár nappal később Barkóczi Balázs az ATV-ben már 11 000 párttagot említett.

Bolgár György műsorában a papírforma szerinti elnökválasztás apropóján kérdezte Varju Lászlót, a DK alelnökét: annak ellenére, hogy a párt kommunikációja folyamatos erősödésről beszél, mégis mindössze 4500 körülire tehető a hivatalosan jegyzett párttagok száma. 

Pár nappal később, már az ATV látta vendégül a Demokratikus Koalíció szóvivőjét, ekkorra a párttagság a duplájára növekedett, ugyanis Barkóczi szerint, október óta egyre növekszik a DK tábora, lassan 11 ezer tagjuk van. Ennek szerinte az lehet az oka, hogy a DK politizálási stílusa, a párt növekedési potenciálja, következesen politikája, mindenki számára szimpatikus, illetve vonzó.

Ezzel szemben, Varju László a rádióinterjúban elismerte, hogy a 4500 körüli taglétszám valóban meglepően alacsonyként értékelhető, de a támogatóikkal együtt, már tízezer körüli a szimpatizánsok létszáma. Mindezt egy rövid strukturális magyarázattal igyekezett realizálni, amely szerint az a párttag, aki tagdíjat fizet – ez általában minden pártnál és a józan paraszti ész számára is egyértelműnek tűnik.

Az alelnök viszont azzal igyekezett feltornázni a taglétszámot, hogy vannak támogatóik is, akik az 1000 forintos párttagdíjjal szemben, tetszés szerinti összeggel, a minimális 200 forinttól a „sokkal többig”-gel segítik a DK munkáját. Ezt a lehetőséget biztosítja az alapszabályuk – de tény, hogy a támogatók nem párttagok.  Ő úgy számol, hogy a tagok és a támogatók közösen elérik a 10 000-es létszámot sőt, a szimpatizánsok – konkrétan definiálhatatlan improvizatív becslés alapján – hozzászámolásával kijöhet akár több tízezres tábor is. Ezt a ziccert Barkóczi Balázs kihagyta a későbbi nyilatkozatából, de ő már egyértelműen tizenegyezerhez közelítőre kalibrálta a taglétszámot, nem pepecselt sem szimpatizánsokkal, sem támogatókkal.

Egyelőre tehát, ha hihetünk az alelnök szavainak, a rugalmasan kezelt párttagsági létszám, ha jól érthető, szikáran 4500. Plusz áfa. 

Forrás: Hírklikk