30 év után ismét bajnok a Liverpool

Budai Balázs 2020. június 26. 06:25 2020. jún. 26. 06:25

Az angol Premier League 2019-2020-as idényét a Liverpool nyerte. A liga már hét fordulóval a vége elött eldőlt azzal, hogy a Liverpool nyert hazai pályán és a második helyen álló Manchester City vesztett Chelsea otthonában.

A Liverpool a Premier League 31. fordulójában 4-0 arányban legyőzte a Crystal Palace csapatát, ezzel egy mérkőzésre került a történelmi liga-győzelemtől. Utoljára 1989-1990-es idényben tudtak aranyérmet szerezni a „Vörösök”. Abban az évben még Kenny Dalglish irányította a csapatot és John Barnes rúgta a legtöbb gólt. Ekkor azonban még nem Premier League-nek hívták az angol első osztályt, hiszen ez az elnevezés 1992-ből származik.

A Jürgen Klopp által vezetett csapat két éve nagyon közel került az első helyhez. Akkor 97 pontot szereztek a liverpooliak, ezzel a profi labdarúgó történelem legtöbb ponttal rendelkező, de nem bajnok csapatává vált, mert a Manchester City 98 pontot szerzett és legyőzte a „Vörösöket”.

Most azonban pont a City veresége miatt lett bajnok a Liverpool. A „polgárok” csapata a Chelsea-hez látogatott, ahol 2-1-es vereséget szenvedett el. Ezzel – hét fordulóval a szezon vége előtt – 63 ponttal áll a második helyen, előtte a Liverpool 86 ponttal vezeti a tabellát – így matematikailag a liverpooli csapat bajnok lett.

Ezzel pedig az első Premier League győzelmét szerezte meg a Liverpool.

Sőt, még van esélye megdönteni a Manchester City által felállított pont-rekordot is, ami kereken 100 pont egy szezonban, a „Vörösök” pedig, ha minden mérkőzésüket innentől kezdve megnyerik, akkor akár 107 pontot is összeszedhetnek a liga végéig.