54. Super Bowl: bajnok a Kansas City Chiefs

HírKlikk 2020. február 3. 05:51 2020. feb. 3. 05:51

A Kansas City Chiefs nyerte a profi amerikaifutball-liga (NFL) nagydöntőjét, az 54. Super Bowlt.

A Miamiban rendezett összecsapáson az Amerikai Főcsoport (AFC) bajnoka 31-20-ra győzte le a Nemzeti Főcsoport (NFC) legjobbját, a San Francisco 49ers együttesét.   

A Kansas City története második bajnoki címét szerezte, 1970 után, azaz ötven év elteltével ért újra a csúcsra.

    54. Super Bowl:
Kansas City Chiefs-San Francisco 49ers 31-20 (7-3, 3-7, 0-10, 21-0)
--------------------------------------------------------------------
Miami, 64 767 néző

Az első pontokat a San Francisco tette fel a táblára, egy mezőnygól formájában (0-3). A Kansas City azonnal válaszolt, egy hatperces támadássorozat végén – amelyben egy sikeres negyedik kísérlet is volt – az irányító Patrick Mahomes futott be a végzónába (7-3).

A második negyed egy 49ers labdavesztéssel kezdődött. Jimmy Garoppolo nehéz helyzetben, rossz döntést hozott, a passzát pedig Bashaud Breeland szerezte meg a félpályánál. A kaliforniaiak védelmének sikerült minimalizálnia a hibát. Harrison Butker mezőnygóljával növelte három ponttal előnyét a Chiefs (10-3). Ezt követően, feltámadt a 49ers támadójátéka. Elsősorban kiváló futásokkal jutott el ellenfele térfelének végéhez, ahol Garoppolo passzolt touchdownt érően Kyle Juszczyknek (10-10).

A nagyszünetben Jennifer Lopez és Shakira szórakoztatta a közönséget.

A második félidő első támadását a 49ers vezethette és Robbie Gould második mezőnygóljával átvette a vezetést, majd Fred Warner halászta le Mahomes passzát a félpályánál – ez volt a fiatal irányító első eladott labdája a rájátszásban. A San Francisco gyorsan büntetett: Garoppolo remek passzai után végül a futó Raheem Morstert fejezte be touchdownnal a támadást (10-20).

A negyedik negyed elején újra jöhetett a Chiefs, de Mahomes passza felpattant és a labda újra egy 49ers védő kezében landolt. Ugyanakkor az ellentámadásból nem születtek pontok. A következő támadásból már szépített a Chief.  Mahomes Travis Kelce-nek adott átadásával zárkózott fel három pontra a gárda (17-20). A Chiefs védelme gyorsan leparancsolta a pályáról rivális támadóit, Mahomes pedig egy remek sorozatot vezetve, Damien Willliamsnek adott hatpontos átadást.

Mivel az extra pont sikeres volt (24-20), ezért a 49ersnek mindenképpen touchdownra volt szüksége a hátralevő kevesebb, mint három percben. A 49ers támadása másfél perccel a vége előtt elhalt, majd jött újra Willams, aki egy 38 yardos futott touchdwonnal eldöntötte az összecsapást (31-20).

Forrás: MTI