A Nemzetközi Sakkszövetség Budapesten ülésezik

HírKlikk 2019. szeptember 3. 09:49 2019. szept. 3. 09:49

Budapesten tartja a hétvégén következő ülését a Nemzetközi Sakkszövetség (FIDE) elnöksége.

A testület 26 tagból áll, elnöke az orosz Arkagyij Dvorkovics, akit tavaly választottak a szervezet élére. Az elnökség tagjai közé tartozik a mindenkori férfi és női világbajnok is. 

"Különösen megtisztelő számunkra, magyarok számára, hogy a kétszeres olimpiai bajnok Polgár Judit a testület egyik tiszteletbeli alelnöke." - áll a magyar szövetség (MSSZ) keddi hírében.

A szervezet negyedévente tartja összejöveteleit, idén márciusban a kazahsztáni Asztana, júniusban pedig Baku adott otthont a rendezvénynek. A budapesti ülés kiemelkedő fontosságú sportdiplomáciai esemény, amelyen a 2024-es sakkolimpia megrendezésére kiírandó pályázat is szóba kerül.

Szabó László, az MSSZ elnöke májusi megválasztásakor kiemelte: bírja a kormány ígéretét, hogy támogatni fogja a szövetséget abban, pályázza meg a 2024-es sakkolimpia megrendezését.

Az MSSZ elnöke "vízválasztó jelentőségűnek" tartja, hogy a FIDE teljes elnöksége Budapestre látogat.

"Nem titkoljuk, hogy nagy terveink vannak: a magyar sakkozás nagyszerű eredményeire és a jelen kimagasló magyar sakkéletére is támaszkodva a nemzetközi sakkversenyek térképén is ki szeretnénk emelni hazánkat. A sakkolimpiák örökranglistáján ötödik helyezett Magyarország újra a világ élvonalába tör." - fogalmazott Szabó László.

Jelenleg a FIDE-nek 190 tagországa van. Magyarországon korábban FIDE közgyűlés, illetve elnökségi ülés nem volt.

Forrás: MTI