Ayrton Sennára emlékezik az M4 Sport

HírKlikk 2020. április 30. 14:55 2020. ápr. 30. 14:55

Az Egy cserép virág helyett... című magyar dokumentumfilmet vetíti pénteken 19.30 órakor a közszolgálati sportcsatorna az 1994-ben tragikusan elhunyt Ayrton Senna Forma-1-es autóversenyző emlékére.

Dobor Dezső egyórás filmje a brazil pilóta versenypályán töltött éveit mutatja be – a profi pályafutást megelőző időszaktól egészen az 1994-es San Marinói Nagydíjig. A 34 évesen elhunyt autóversenyző életéről és végzetes balesetének körülményeiről szóló dokumentumfilmet a Magyar Televízió 1995. május 1-jén mutatta be először. A közszolgálati sportcsatorna 25 év elteltével újra műsorra tűzi a produkciót.

„Ayrton Senna korszakos zseni, aki ma is megállná a helyét. 1984-ben mutatkozott be a Forma-1-ben, és aztán nagyon hamar topcsapatokhoz került, megvillantotta a képességeit" – mondta Wéber Gábor, az M4 Sport F1-es vezető kommentátora, aki autós rendezvény miatt, nem látta élőben a végzetes imolai futamot.

„Arra volt példa, hogy valaki egy kevésbé jó autóval is képes világbajnokságot nyerni. Nem kedvelte az elektronikát, sokkal inkább nyersen szeretett versenyezni. Olyan megosztó személyiség volt, aki lángoló habitusával hódította meg a szurkolók szívét: teljes magabiztossággal hitt a saját igazában, még akkor is, ha ez egyértelműen nem volt igazsága. Amikor meghallottam a rádiós híreket, azt gondoltam, hogy valamit félreolvastak. Az előző napon Roland Ratzenberger... Nem hittem, hogy egy hétvégén kétszer egymás után ilyesmi előfordulhat. Akár autóhiba volt, akár más jelenség okozta Senna balesetét, kivédhetetlen volt. Tipikusan olyan szituáció, amelynél inkább a pálya volt már kevéssé alkalmas a versenyzésre. Mai szemmel nézve, egy akkori imolai biztonságú pályán ma nem is rendezhetnének versenyt. Betonfallal, egy ilyen gyors kanyar külső ívén – ha ott modern biztonsági megoldások lettek volna, akkor valószínűleg egy ilyen baleset esetén is kisebb sérüléssel, vagy sérülés nélkül ússza meg. Nem így történt" – fejtette ki az M1-nek Wéber Gábor a királykategória legnépszerűbb karakteréről, aki máig sok versenyző példaképe.

Forrás: MTI