Djokovic ügyét kihasználják a politikusok

HírKlikk 2022. január 16. 20:00 2022. jan. 16. 20:00

A politika, a jog, a sport és a járvány sajátos találkozása húzódik a világelső szerb teniszező, Novak Djokovic ausztráliai kálváriája és végül kiutasítása hátterében. A fejleményeket változatlanul minden szereplő a saját szemszögéből értékeli.

Djokovic még csak éppen úton volt Dubaj felé, amikor a szerb elnök már kijelentette, hogy az üggyel Ausztrália saját magát járatta le. Aleksandar Vucic még hozzátette: a teniszcsillag emelt fővel térhet vissza hazájába. Szerinte Novak Djokovic nem is ment volna Ausztráliába, vagy beoltatta volna magát, ha az ottani kormány egyértelműen kimondja, hogy az oltatlanoknak nincs joguk belépni. Így meghagyták az orvosi külön engedély lehetőségét, Djokovic ezzel összhangban érkezett meg Ausztráliába, és megtett mindent, amit kellett, majd „soha nem látott mértékű zaklatás kezdődött" – magyarázta Aleksandar Vucic, aki szerint hajtóvadászat indult a sportoló ellen a médiában. Vucic boszorkányüldözésnek nevezte a történteket, amelyek nemcsak egy ember, hanem egy ország ellen is irányultak. Magyarázata értelmében így akarták megmutatni, hogyan működik a világrend, és ezt bárki ellen meg lehet tenni.

Eközben Scott Morrison ausztrál kormányfő elégedettségét fejezte ki a bíróság döntése miatt. Közleményében üdvözölte a döntést, amely szerinte „a határok védelméről és az ausztrálok biztonságáról szól”. Nem mulasztott el emlékeztetni arra, hogy „az ausztrálok áldozatokat hoztak e világjárvány idején, és joggal várják el, hogy áldozatvállalásuk eredményeit megvédjék”.

Az események azonban nem választhatók el attól, hogy rövidesen választások lesznek mindkét országban. Erről is beszélt Rónay Tamás, a Népszava főmunkatársa a minap a Klikk FM Politikai nagyító című műsorában. Felidézte, hogy a májusi ausztráliai voksolás előtt a jobboldali, konzervatív Scott Morrisonnak valamit fel kell mutatnia, mivel a Munkáspárt hat-nyolc százalékkal vezet pártja előtt. A szakértő szerint az ausztrál miniszterelnök azért hozott drasztikus döntést a világelső teniszező ügyében, mert erős vádakat fogalmaztak meg vele szemben, hogy „a koronavírus előidézte válság alatt politikailag csődöt mondott. Ne feledjük, hogy Ausztrália egy évig ’zárva volt’, a lakosság belefáradt és sokan emiatt fordultak Scott Morrison ellen. Így fordulhatott elő az a különös helyzet, hogy Djokovic – bár nem ok nélkül –, de az ausztrál politikai élet áldozatává is válhatott.

Ugyanakkor az ügyben szerepet játszott a szerb belpolitika is, hiszen ott szintén választásokra készülnek. A hatalmon lévő párt azt igyekezett bizonyítani, hogy Djokovic által lényegében az országot támadták és még az sem számított, hogy a teniszezőnek esetleg ártanak ezzel a beállítással – mondta a Klikk FM műsorában Rónay Tamás, a Népszava főmunkatársa. 

 

Forrás: Hírklikk