Felfoghatatlanul sokba, 28 milliárd dollárba kerül a tokiói olimpia

HírKlikk 2021. július 24. 11:00 2021. júl. 24. 11:00

Tegnap elkezdődött a 2020-as, a koronavírus-járvány miatt egy évvel, 2021-re  elhalasztott tokiói olimpia, amely az eddigi legdrágább ötkarikás verseny lesz. Költségei 28 milliárd dollárra rúgnak, több mint kétszer annyit áldoztak rá, mint a legutóbbi nyári játékokra, a rióira. Az eddigi második legtöbb pénzt felemésztő olimpia a szocsi téli ötkarikás játékok volt, ami csaknem 22 milliárd dollárba került. 

Persze Japán sem úgy vágott bele ebben a „kalandba”, hogy ilyen temérdek pénzt áldoz majd rá, kiváltképpen arra nem számított, hogy el kell egy évvel halasztani a játékokat ami önmagában is – becslések szerint – 2,8 milliárd dollárral megnövelte a költségeket. Japán a kiadások kétharmadát közpénzből fedezte. 

Mint a statista.com cikke emlékeztet rá: Tokió 2013-ban nyerte el a játék rendezésének a jogát, akkor 7,3 milliárd dolláros költségvetéssel számoltak, amit később 12,6 milliárdosra növeltek, még 2019 decemberében. A japán számvevőszék szerint a végső költség jócskán meg fogja haladni a 22 milliárdot, ám a két gazdasági lap, a Nikkei és az Asahi becslése szerint 28 milliárd lehet a végszámla.

A költségek jelentős túlfutása (és akkor még nem is mondtunk nagyot) jellemző minden olimpiai játékokra, nem véletlen, hogy nem egyszer előfordult, hogy vannak városok, amelyek elutasították a megrendezését. Ilyen volt a németországi Hamburg, amely népszavazást tartott róla – írja a statista.com.

Azt már mi jegyezzük meg, hogy Orbán vágyát egy budapesti olimpia megrendezésére is egy népszavazás lehetősége torpedózta meg. Az akkor a semmiből felbukkant (s utóbb éppen erre építve, komoly politikai tényezővé vált) Momentum népszavazással fenyegetőzött. Mindez 2017-ben történt, s a 2024-es nyári olimpia megrendezésére való jelentkezést kellett Orbánnak elfelejtenie. A Nolimpia kampánnyal 266 151 aláírást gyűjtött össze az akkor még civil szervezetként tevékenykedő Momentum arra, hogy legyen népszavazás az olimpiáról. Amúgy ekkorra a kormány már több mint 35 milliárd forintot költött el a budapesti ötkarikás játékokra kacsingatva. Orbánnak azonban ez sem szegte a kedvét: a 2032-es játékokat is meg szerette volna „csípni”. A Magyar Olimpiai Bizottság be is jelentette, hogy 2021 január 27-én döntött a Budapest 2032 elnevezésű, nyolctagú testület létrehozásáról, ám ezúttal is hiába: a Nemzetközi Olimpiai Bizottság a napokban bejelentette, hogy az ausztrál Brisbane-ben lesz az olimpia. 

Forrás: statista.com