Fucsovics ismét a nyolcaddöntőben, ezúttal Dohában

HírKlikk 2021. március 9. 19:35 2021. márc. 9. 19:35

Fucsovics Márton sikerrel vette az első fordulót, és bejutott a nyolcaddöntőbe az 1,1 millió dollár (333 millió forint) összdíjazású dohai keménypályás férfi tenisztornán.

A világranglista 46. helyezettje nem sokat pihenhetett múlt heti, rotterdami menetelése óta, ahol a selejtezőből indulva bejutott a vasárnapi döntőbe. Ott remek helytállással kikapott a nyolcadik helyen álló orosz Andrej Rubljovtól, majd hétfőn utazott el Katarba.

A nyíregyházi teniszező kedden a szerb Dusan Lajoviccsal (27.) csapott össze a komplexum második számú pályáján, pályafutása során először. A 30 éves rivális 3:3-nál elvette a magyar Davis Kupa-válogatott vezérének az adogatását, aki viszont rögtön visszabrékelt, majd 6:5-nél három szettlabdát elszalasztott. Ennek ellenére, nem roppant meg, és a játszmát lezáró rövidítésben hamar 4-1-re ellépett, végül pedig 55 perc alatt szettelőnybe került.

A folytatásban a 29 éves magyar három bréklabdát hárított adogatóként, majd másodszor is sikerült elvennie a sokat bizonytalankodó belgrádi riválisának szerváját. Lajovic ezután már nem jutott el bréklehetőségig, Fucsovics pedig fogadóként nyerte meg a meccset úgy, hogy mérkőzéslabdánál kiváló ritörnt ütött, amelyet az ellenfél csak a vonalon kívülre tudott továbbítani. A találkozó 1 óra 40 percig tartott.

 A magyar éljátékos az MTI-nek adott nyilatkozatában elsőként az elmúlt napok megpróbáltatásairól beszélt:

"Őszintén szólva cseppet sem állt távol tőlem, hogy lemondom az egész versenyt. De aztán úgy döntöttem, hogy itt készülök fel Dubajra. Igazán nem voltam ma fáradt... De komolyra fordítva a szót, tegnap átrepültünk Dohába, ami közel hétórás út, és megint a hajnali órákban kerültem ágyba. Hál' istennek volt annyi időnk, hogy ütögessek egy keveset, és mire feleszméltem, már újra a pályán álltam egy cseppet sem könnyű top 30-as játékossal szemben. Ennyi gyűrődés után nem maradt más választásom, mint megverni őt" - tréfálkozott Fucsovics Márton, hozzátéve, talán majd később egy összefoglalót megnéz Wawrinka meccséről, de inkább aludni szeretne végre egy jót.

Ami a Dohában visszatérő, szerdán kezdő 20-szoros Grand Slam-bajnok Roger Federert illeti, a magyar játékos úgy fogalmazott: "Szerintem itt mindenkinek természetes, hogy itt van Federer, örülünk neki. Vele mindig színesebb a mezőny."  

Kedden este kiderült, hogy a selejtezőből indult, 24 éves dél-afrikai Lloyd Harris (84.) vár Fucsovicsra, miután 2 óra 25 perces csatában búcsúztatta a háromszoros Grand Slam-bajnok svájci Stan Wawrinkát (20.). A magyar és a dél-afrikai játékos eddig egyszer találkozott, 2019-ben a kínai Csengtuban az ellenfél nyert három szettben.

Eredmények, 1. forduló (a 16 közé jutásért):

Fucsovics Márton-Lajovic (szerb) 7:6 (7-3), 6:3
Harris (dél-afrikai)-Wawrinka (svájci, 7.) 7:6 (7-3), 6:7 (6-8), 7:5
Dzsaziri (tunéziai)-Gombos (szlovák) 6:2, 7:5
Evans (brit)-Chardy (francia) 6:4, 1:6, 6:2
Pospisil (kanadai)-O'Connell (ausztrál) 6:3, 6:4

Forrás: MTI