Georgiai és kanadai győzelem a cselgáncs-vb-n

HírKlikk 2021. június 8. 20:35 2021. jún. 8. 20:35

Georgiai és kanadai győztest avattak kedden a budapesti cselgáncs-világbajnokságon.

A férfiak 73 kilogrammos súlycsoportjában – a londoni olimpián 66 kilóban aranyérmes, Rióban 73 kilogrammban második – Lasa Savdatuasvili, női 57 kilóban pedig Jessica Klimkait bizonyult a legjobbnak.

Eredmények:

férfiak, 73 kg (62 induló), világbajnok:

Lasa Savdatuasvili (Georgia)
2. Tommy Macias (Svédország)
3. Bilal Ciloglu (Törökország) és Hasimoto Szoicsi (Japán)
...7. Ungvári Miklós
    Szabó Frigyes helyezetlen

nők, 57 kg (39 induló), világbajnok:

Jessica Klimkait (Kanada)
2. Tamaoki Momo (Japán)
3. Nora Gjakova (Koszovó) és Theresa Stoll (Németország)
    Karakas Hedvig és Kármán Andrea helyezetlen

Ungvári Miklós hetedik

Az olimpiai ezüstérmes Ungvári Miklós kikapott a vigaszágon, így hetedik lett 73 kilogrammban a budapesti Papp László Sportarénában zajló olimpiai kvalifikációs cselgáncs-világbajnokságon.

A háromszoros világbajnoki bronzérmes magyar ötödik meccsén az azeri Hidajat Hejdarovval találkozott, akivel 1/2 volt a győzelmi mérlege. A 17 évvel fiatalabb ellenfél neve mellett már két vb-bronzérem, továbbá egy Európa-bajnoki cím is szerepelt.

Negyedik csatájukra a 40 éves ceglédi dzsúdós alig húsz perccel a 11 percesre nyúlt negyeddöntője után állt ki, és bő két perc elteltével már két intésnél tartott. Így jutottak el az aranypontig tartó hosszabbításig, amelyből 50 másodperc telt el, amikor egy földharc során a frissebb Hejdarov leszorította az utolsó hazai versenyén küzdő Ungvárit, és ipponnal nyert.

Az azeri dzsúdós tisztelete jeléül hosszan gratulált a legyőzött magyar klasszisnak, és felemelte a karját, ugyancsak győztesnek „hirdetve ki" Ungvárit.

„Szó szerint minden véget ért, nemcsak a világbajnokság, hanem egy komplett karrier. Egy olimpiai álom. Sok minden" – mondta az M4 Sportnak Ungvári. „Ezt a mérkőzést meg kellett volna fognom. Pedig úgy éreztem, meg tudom csinálni. Talán több bravúr kellett volna hozzá. Talán annyit kivett belőlem az előző pár mérkőzés, hogy ellőttem az összes puskaport. Annyi minden kavarog most bennem, túl hamar véget ért ez az egész."

Mint fogalmazott, egyelőre csak a vesztes meccsekre tud gondolni, a történteknek még ülepedniük kell, szükséges még egy kis idő, hogy megnyugodjon.

„Hosszú nap van mögöttem, sajnos pont a vége előtt nem tudtam annyira felvenni a kesztyűt, hogy simán meglegyen a kvalifikációs pontom. Nagyon sajnálom, ha csalódást okoztam bárkinek, és külön köszönöm a szurkolóknak, hogy tartották bennem a reményt. Csak mentem, bunyóztam, nem hallottam semmit. Mint egy igazi Rocky-filmben. Ez egy kőkemény adok-kapok volt" – elemezte a versenynapját és az utolsó mérkőzését.

A háromszoros Európa-bajnok Ungvári így már csak abban bízhat, hogy ha a hátralévő magyarok jól szerepelnek a vb-n, akkor ranglistás helyezése alapján feljuthat kontinentális kvótát érő helyre. A 100 kilóban 28-adikként kontinentális kvótás helyen álló Cirjenics Miklós pénteken egy jó budapesti meneteléssel feljebb tornázhatja magát a rangsorban, és akkor a kontinentális kvóta Ungvárinak juthat.

A kvalifikációs menetrend szerint 252-en a nemzetközi szövetség vb utáni világranglistájáról kerülnek az olimpiai mezőnybe, a 14 súlycsoportból az első 18 helyezett szerez kvótát. A rendező japánok automatikusan kapnak súlycsoportonként egy indulási jogot. A maradék 120 helyet a közvetlen kvalifikációról épphogy lemaradó versenyzők kapják kontinentális eloszlásban, Európának 25 (13 férfi és 12 női) kvóta jut.

Forrás: MTI