Így lehetne megmenteni a patinás vívótermet, ahol az utolsó pesti párbaj volt

Csanádi Dávid 2020. június 26. 18:22 2020. jún. 26. 18:22

Évek óta folyik a – Papp Jenő világbajnok párbajtőrvívó nevével fémjelzett – harc az OSC belvárosi vívótermének megmentéséért. Az Astoriánál, a Semmelweis u. 2-ben található emeleti terem a magyar vívás egyik legizgalmasabb emlékhelye lehetne. Az esetleges megoldásokról Szabó Bencét kérdeztük, aki az elnöki posztért indul a vívószövetség júliusi közgyűlésén.

Szabó Bence szerint, lehet és kell is segíteni az OSC-terem megmentéséért. A sportvezető úgy véli, először nevet kéne adni a teremnek: a négyszeres olimpiai bajnok Kulcsár Győző az OSC ikonja volt, kézenfekvő tehát, hogy a helyiség az ő nevét viselje, de ez csak az első lépés. A terem sporttörténeti jelentősége mellett, maga a történelem: itt vívták az utolsó párbajt Budapesten. Szabó véleménye szerint, ideális hely lenne egy vívó Hírességek Csarnoka, azaz Hall of Fame számára, egy szép vívókiállítással, ahol mindemellett folyhat a szakmai munka: továbbra is itt gyakorolhatnák kedves sportjukat a veterán- és szabadidős vívók.

„Nem lenne rossz, ha a vívószövetség egy kicsit jobban magáénak érezné a helyet, és a források elosztásánál erősebben támogatná az OSC-terem költségeit” – mondta a szövetség elnöki posztjára kandidáló kétszeres olimpiai bajnok, hozzátéve, hogy a hagyományok tisztelete nagyon fontos a vívásban. A Hírességek Csarnoka jót tenne a sportágnak, bőven lenne is mit bemutatni benne, és a vívástörténeti jelentőségű terem Kulcsár Győző nevét viselve, alkalmas is lenne rá.

A hírek alapján, a teremnek 40 milliós adóssága van, az EMMI, az V. kerületi Önkormányzat és a Magyar Vívó Szövetség illetékesei pedig eddig csupán a segítőkészségüket nyilvánították ki, érdemi lépés nem történt az ügyben.

(Címoldali képünk forrása Papp Jenő Facebook-oldala)