Még nem lesz Magyarországon videóbíró

HírKlikk 2020. július 1. 18:56 2020. júl. 1. 18:56

A koronavírus-járvány miatt a labdarúgó OTP Bank Liga következő idényében még nem vezetik be a videóbírót (VAR).

Sipos Jenő, a magyar szövetség (MLSZ) szóvivője, az MTI megkeresésére elmondta, hogy az MLSZ elkötelezett a rendszer bevezetésével kapcsolatban. A lehetőségeken belül, a legkorábban szeretnék alkalmazni az új technológiát. Indoklása szerint elsősorban az okozza a csúszást, hogy a technikai berendezések olyan országból érkeznek, amelyet jelentősen sújtott a világjárvány.

„Reálisan a 2021/22-es szezonban kerülhet bevezetésre a technikai újítás" – jelentette ki Sipos, aki hozzátette, a VAR bevezetéséhez sok szakember továbbképzésére is szükség van, de a jelen helyzetben ezeket az oktatásokat sem lehet megtartani, ezért sem kerül sor az eredetileg tervezett időpontra.

Az MLSZ a 2020/21-es szezon folyamán szerette volna bevezetni a VAR-t. Egy márciusi háttérbeszélgetés alkalmával, Vági Márton főtitkár elmondta, a klubok egyetértésével döntöttek az újítás alkalmazásáról. Ahogy fogalmazott: a csapatok jobban szorgalmazták, mint a szövetség.

Az akkori beszámoló szerint két típusa van a VAR-nak, a centralizált és a decentralizált. Az MLSZ az utóbbi mellett döntött – az infrastrukturális lehetőségek miatt. Ebben az esetben összesen négy kisbusz áll rendelkezésre, amelyekben két játékvezető és egy operátor ül majd. A 14 lehetséges szolgáltatóból hat jelentkezett a magyar pályázatra, s végül januárban döntöttek a győztesről. A VAR-t 12 kamerás, magas színvonalú videós rendszer segíti majd.

Forrás: MTI/Hírklikk