Gőgös voksa

Dr. Dávid Ferenc       2021. október 9. 10:05 2021. okt. 9. 10:05

„Persze most is dönteni kell, azt hiszem, nincs olyan tuti mérés, ami megmondaná, hogy fél év múlva kinek lesz nagyobb esélye kihívóként, ugyanis fél év a politikában nagyon hosszú idő. Így most nekem nem kérdés, hogy a korábbi korrekt munkakapcsolatunk, és a régi barátságunk miatt a Klárára fogok szavazni.” (Gőgös Zoltán – a Magyar Szocialista Párt volt elnökhelyettese)

Számomra már az is öröm, hogy Gőgös Zoltán egy fontos, jövőnket érintő kérdésben ismét véleményt nyilvánított, mégpedig egyértelműen és határozottan. Az pedig kifejezetten jó érzéssel tölt el, hogy a nagypolitikától visszavonult egykori agrár-államtitkár és volt MSZP elnökhelyettes Dobrev Klára mellett tette le a voksát. Nem tartozom Gőgös Zoltán barátai és közeli ismerősei közé, de volt alkalmam néhányszor beszélgetni vele és – nem mezőgazdasági jellegű – szakmai kérdésekben gondolatokat is cseréltünk.

Zoltán igazi „vidéki arc”, ezt a szó legjobb és legnemesebb értelmében mondom. Én a pesti flaszteren nőttem fel (az itteni szlenget ismerem és használom), de Gőgös nyíltsága, eredetisége, szóhasználata és kiejtése mindig lenyűgözött. Soha nem akart fővárosi simamodorú lenni, semmilyen vonatkozásban nem tagadta meg, és nem tagadta le vidéki mivoltát. Ezt a magatartást akkor nagyra becsültem, és most is sokra tartom   

Gőgös Zoltán munkamániás ember, aki visszavonulása után sem esett kétségbe. Nem kapaszkodott ismerőseibe és kapcsolati rendszerébe, visszatért oda, ahonnan jött: a földhöz és az állatokhoz. A 2018-as hatalmas bukás részesének érezte magát, és ennek megfelelően cselekedett. Vezető párt-tisztségviselőként vállalta a felelősséget, nem sumákolt, és tette azt, amit a szíve és az esze diktált. Hiányzik az országos szintű közéletből, nekem biztosan.

Szóval ez az ember Dobrev Klára mellé állt. Megnyilvánulása üzenet értékű.