Már 75 milliárdnál tart Semjén vadászata

Németh Péter 2021. július 28. 07:48 2021. júl. 28. 07:48

Nem túlzás azt állítani: hónapról hónapra drágul a vadászati kiállítás. Sokáig az is kérdőjeles volt, hogy a Covid miatt lehet-e egyáltalán számítani a budapesti eseményre, ám a nemzetközi kommunikációért felelő államtitkár, Kovács Zoltán minden kétséget kizárt: a rendezvény megtartják szeptember 26. és október 14. között. A nem túl sima modorú kormánytag – főként, ha ellenzéki, vagy fogalmazzunk így: nem kormánypárti ember kérdezi – a maga durva stílusában reagált a hírekre, emígy: „nem kell a közösségi médiában hangoskodó rémhírterjesztőkre figyelni sem ebben, sem más témában, hiszen úgy tervezzük: lesz világkiállítás!”.

Ha már rémhír, gyorsan tisztázzunk egy dolgot: a fővadász, bocsánat, a kettes számú vadász a világkiállításról beszél, noha neki kell a legjobban tudnia, hogy a nemzetközi szervezet nem adta meg Magyarországnak a világkiállítás címet, ezért csak kiállításról beszélhetünk. (A fővadász, természetesen, Semjén Zsolt, aki beosztása szerint miniszterelnök helyettes, de igazi érdemeket a vadászat magyarországi felemelésében szerzett.

Mielőtt még bárki azt hinné, gúnyolódom a vadászokon, a vadászaton, sietek leszögezni: eszem ágában sincs. Kétségkívül távol áll tőlem eme hobbi, és azt is tudom ugyanakkor, hogy nagyon sokan hódolnak neki. Már persze azok, akik mindezt megengedhetik maguknak. Mert drága szenvedélyről van szó, nyilván nem a hétköznapi emberek szenvedélyéről. Hogy Semjén, vagy Kovács Zoltán gazdag emberek-e, és ezért hódolnak a vadászatnak, vagy rajongásuk egyenes arányban van állami megbízatásukkal, nem tudom. Azt azonban bizton kijelenthetem: kapcsolatrendszerüknek, befolyásuknak sokat köszönhetnek a vadászok. Azt például egészen bizonyosan, hogy a valaha tízmilliárd alá saccolt kiállítási költségek mára jelentősen megemelkedtek. A fentebb idézett Index-írás is már arról szólt, hogy a tavasz táján már elérte a hatvanöt milliárdot a rendezvény költsége, azóta azonban még magasabb összegek röpködnek.

A Hírklikk információja szerint a magyarországi vadászok vezetője, Semjén Zsolt, egy nemrégiben megrendezett közgyűlésen, arról számolt be a jelenlevőknek, hogy a „világkiállítás" 75 milliárdba kerül. Semjén – a beszámolók szerint – a költségek elfutása miatt nem sajnálkozva, bosszankodva említette meg a 75 milliárdot. Ellenkezőleg: nagyon is büszke volt rá, hogy a magyar állam ennyit szán az eseményre. Hogy pontosan mikre mennek el óriási összegek, arra betekintést enged a megidézett Index-cikk. És, ha arra gondolunk, hogy tényleg a kezdetekben még bőven 10 milliárd volt az elképzelés, és most 75 milliárdnál tartunk, biztosak lehetünk benne, hogy a kiállítás tényleges megnyitásának idejére a 100 milliárdot fogja nyaldosni. Vagyis, a jelek arra utalnak, hogy Orbán szabad költségvetést engedélyezett Semjénnek; az éjszakai törvénygyártás feje zöld utat kapott – a büdzsében való kotorászáshoz. Ezen a területen tehát biztosan nem hagyja el őt a vadász-szerencse.