Orbán Viktor gyűlöletgyára

Föld S. Péter 2020. október 6. 07:14 2020. okt. 6. 07:14

„Magyarország a homoszexualitás tekintetében egy toleráns, türelmes ország. De van egy vörös vonal, amit nem lehet átlépni, és én ebben összegzem a véleményemet: hagyják békén a gyerekeinket". Ezt mondta Orbán Viktor vasárnap reggel a Kossuth rádióban a Meseország mindenkié című mesekönyvről, amelyet a Mi Hazánk politikusa, Dúró Dóra sajtótájékoztató keretében ledarált. Az addig csak kevesek által ismert könyvben, amely az akciónak köszönhetően az eladási listák élére ugrott, a másságról, az elfogadásról olvashatók mesék.

„Magyarországon vannak jogszabályok, amelyek a homoszexualitásra vonatkoznak, ezek alapját egy rendkívül toleráns és türelmes megközelítés adja, tehát a magyarok türelmesek ezzel a jelenséggel szemben, sőt, a magyarok olyan türelmesek, hogy az ilyen típusú provokatív demonstrációkat is jól viseljük" – mondta a miniszterelnök.

Látszólag békések ezek a mondatok, ám valójában hergelés és fenyegetés van ebben a megfogalmazásban, józan ésszel más nem is olvasható ki Orbán szövegéből. Nem először szítja az indulatokat Magyarország miniszterelnöke.

2017 szeptemberében Őcsényben egy – fogalmazzunk visszafogottan – igen heves hangulatú falugyűlésen a helyi lakosság kijelentette, hogy még menekültgyerekeket sem kívánnak a falujukban látni. Hogy nem a levegőbe beszéltek, azt azzal is nyomatékosították, hogy a fogadósnak, aki beengedte volna őket a vendégházába, kiszúrták az autógumiijait. Egy hétről lett volna szó amúgy, és olyan emberekről, akiket a magyar állam már igen szigorúan ellenőrzött, majd ezt követően oltalmazott státuszt adott nekik. Amikor erről kérdezték a miniszterelnököt, Orbán Viktor azt válaszolta, hogy ő egyetért azzal, ha a magyar emberek határozottan és egyértelműen kinyilvánítják a véleményüket.

Néhány hónappal az őcsényi eset előtt, Tusványoson arról kérdezték Orbánt, hogy miért nem bánnak keményebben a „Soros-bérencekkel.” Még bánhatunk, válaszolta akkor a miniszterelnök. Derültség volt, taps. A jelenlévők nyilván maguk elé képzelték, amint Orbánék a mostaninál is keményebben bánnak a Soros-bérencekkel.

Ez a megszólalás sem volt előzmény nélküli. 2017-ben, húsvét vasárnapján azt mondta Orbán a közrádióban a tüntetőkről, akik szerinte meg nem engedhető mondatokat skandáltak, hogy sok békés keresztény embernek viszket már a tenyere. A magyar nyelvben – és ezt már mi tesszük hozzá –, arra mondják, hogy viszket a tenyere, aki ütni készül, és akiről tudvalevő, hogy meg is van az ereje ahhoz, hogy üssön. Orbán nem vitatkozik az ellene tiltakozókkal, nem akarja érvekkel megvédeni az álláspontját, hanem fenyeget, és azt vetíti előre, hogy ha a tiltakozók nagyon elszemtelenednek, és még a mostaninál is jobban kihúzzák a gyufát, akkor a békés keresztény emberek még arra is képesek lesznek, hogy ne békésen, és ne keresztény emberek módján viselkedjenek.

Esetleg, ha nagyon elfajul a helyzet, és a kormány ellen tüntetők nem fogják vissza magukat, az is előfordulhat, hogy az Orbán miniszterelnök által hivatkozott békés keresztény emberek tevőlegesen is fellépnek azok ellen, akik miatt viszketni kezdett a tenyerük. Kopasz, kigyúrt verőemberek alakját öltik, és ebben a minőségükben megfegyelmezik az Orbán ellen tiltakozókat, megtanítják őket kesztyűbe dudálni, azaz, megmutatják nekik, hogy hol a magyarok istene.

Azok, akik 1944-ben gyerekeket, időseket és középkorúakat, nőket és férfiakat lőttek a Dunába, egytől egyig békés, keresztény emberek voltak. Legtöbbjük büntetlen előélettel, makulátlan, négy nagyszülőig igazolható felmenőkkel, és csupán az hozta ki őket a sodrukból, az tette őket elállatiasodott véglénnyé, hogy előzőleg évtizedeken át uszították őket a zsidó származású magyar honfitársaik ellen. Ébren tartották bennük a gyűlöletet, majd idővel parancsot kaptak arra, hogy lőjék a Dunába azokat, akik szeretett vezérüket olyannyira kihozták a béketűréséből, hogy még a tenyere is viszketni kezdett.

Eszünkbe sem jut arra gondolni, hogy Orbán Viktor bárkit is a Dunába lövetne. Csupán emlékeztetnénk arra, hogy nagyon kell vigyázni a szavakkal. Tudjuk ugyanis a történelemből, hogy a szavakból lesznek a tettek, a szóból fakad a gyűlölet.