Óvónők, neveljetek magyarságtudatos gyereket!

Föld S. Péter 2023. november 4. 07:20 2023. nov. 4. 07:20

Több óvodában is kiosztották azt a kérdőívet, amelyben sok más mellett arra kérik a szülőket, hogy 1-5-ig terjedő skálán értékeljék, mennyire tartja fontosnak az intézmény a nemzeti hagyományok megismertetését, a magyarságtudat, hazaszeretet kialakítását. A Népszava kérdésére az Oktatási Hivatal az óvodások magyarságtudatának kialakításról szóló részt azzal magyarázta, hogy az „óvodai Nevelés Országos Alapprogramja is egyértelműen rögzíti az érzelmi, az erkölcsi és az értékorientált közösségi nevelés feladatkörén belül a nemzeti identitás, a hazaszeretet alapjainak megteremtését, ennek vizsgálata tehát releváns szempont az óvodai tevékenység szakmai minőségének értékelésekor.”

Tisztelt Szülők! Tájékoztatjuk önöket, hogy Viktor nevű gyermekük magyarságtudatában az utóbbi időkben kedvezőtlen változás tapasztalható. Bár e negatív elmozdulásnak voltak előjelei, ameddig lehetett, türelmesen vártunk, mert bíztunk abban, hogy fiuk szép szóval, meggyőzéssel, ha úgy tetszik, érvekkel is jobb belátásra bírható.

Ebbéli reményünkben azonban csalódnunk kellett, mert gyermekük magyarságtudata, valamint hazaszereteti együtthatója nemhogy erősödött volna, de viselkedésében és személyiségében egyre inkább elhatalmasodtak a laikus szem számára is jól látható zavarok. Hazaszeretetére hivatkozva, gyakran a közösség érdekei ellen cselekszik, mindemellett verekszik társaival, főleg a nála kisebbekkel, zsarolja őket, ráadásul, lop is tőlük. Mindezekre már korábban is felhívtuk az Önök nagybecsű figyelmét, ám akkori szavaink, amint azt sajnálattal tapasztaltuk, hatástalanok maradtak. 

Azt sem hallgathatjuk el Önök előtt, hogy fiuk rosszul értelmezett magyarságtudattól vezérelve, szakmányban hazudik a pajtásainak. Fenyegeti, riogatja őket, az idegenekkel szembeni gyűlöletkeltéssel a szükségesnél is nagyobb félelmet kelt bennük. Ráadásul a demokratikus viszonyok iránt sincs túlságosan nagy affinitása, sőt, azt kell mondanunk, hogy ennek épp az ellenkezőjét tapasztaljuk. Lebontotta a demokratikus intézményrendszert, és megszüntette a jogbiztonságot, mindemellett sérteget és becsmérel mindenkit.

Bármennyire is fájó Tisztelt Szülők, nem titkolhatjuk el Önök elől, hogy gyermekük azon társai, akik egykoron kedvelték, ma már utálják és undorodnak tőle. Nem szívesen mondunk ilyet, már csak azért sem, mert mindig is távol álltak tőlünk a kemény és sarkos megfogalmazások, de nem rejthetjük véka alá, hogy gyermekük mára elviselhetetlenné és kibírhatatlanná vált. Egyre többen panaszkodnak rá, ám úgy tűnik, egyelőre mindhiába: esetében mind a baráti, mind pedig a hivatalos intelmek falra hányt borsónak bizonyulnak.

Ha önmérsékletre, és a demokratikus normák betartására intik, ő csak a vállát vonogatja, ha mégis mond valamit, pökhendi és arrogáns válaszokat ad. Pszichológusunk meglátása szerint az Önök gyermeke nem egyszerűen krónikus hazudozó, de a társai amnéziájára építő, magyarságtudatban utazó szélhámos is egyben. A véleményét gyakran, látszólag minden értelmes ok nélkül változtatja, ma ezt mondja, holnap meg azt, attól függően, hogy pillanatnyi érdekei alapján mit tart hazafias cselekedetnek.

Kötelességünk jelezni, hogy a fiuk magyarságtudatában beálló zavarok, a tevékenységében gyakorta fellelhető kirekesztés, valamint az ezzel rokon uszítás már közösségünk normális működését veszélyeztetik. Ezért kérem Önöket, hogy gyermekük morális eltévelyedésének, valamint a közérdeket sértő ámokfutásának, minden rendelkezésükre álló eszközzel igyekezzenek gátat szabni.

Nem támogatjuk a testi fenyítést, sőt, jelentős mértékben elítéljük, de meggyőződésünk, hogy gyermekük szempontjából kifejezetten előnyös lenne, ha egyszer alaposan eltángálnák, vagy legalább néhány pofonnal észre térítenék.

Tisztelettel:

Magyarságtudatosságra és Hazafiasságra Nevelő Nemzeti Óvoda Zrt.