Schiffer szerint azért tüntettek a diákok, hogy a rendőrök megverhessék őket

Föld S. Péter 2023. május 9. 14:45 2023. máj. 9. 14:45

Schiffer András, aki valaha az LMP alapítójaként és egyik arcaként vált ismertté, már egy ideje visszavonult a közélettől, ám időnként szükségét érzi, hogy megnyilvánuljon és tesz is arról, nehogy elfelejtsék. Legutóbb a Mi Hazánkhoz köthető Magyar Jelen egyik műsorában fejtette ki, hogy mit gondol a diákok tüntetéséről, valamint a kordonbontásról. Szerinte az egésznek az a célja, hogy „készüljenek kurva jó képek arról, hogy a rendőrség gyerekeket ver.”

„Ami kedden történt – (valójában szerdán, bár nem ez a lényeg – a szerk.) – az nem a pedagógus-béremelésről szólt. Tudod miről szólt? Klasszikust megidézve: készüljenek kurva jó képek arról, hogy a rendőrség gyerekeket ver. Erre ment ki a játék, hogy a BBC, a CNN, azzal legyen tele, hogy az orbáni diktatúra gyerekeket ver. Erről szól az egész show-műsor.”

Ezt mondta Schiffer, mert nyilván ez a véleménye. Az LMP alapító tagja már fénykorában is különös alakokkal és helyeken mutatkozott, még a zöld párt prominenseként szoros kapcsolatot ápolt az akkoriban szélsőségesnek számító Jobbik vezérével, Vona Gáborral. Most meg ott van neki a Mi Hazánk, amelyet Schiffer a műsor egy részében nyugodt erőnek nevezett, a terrorizmusért elítélt, ám Novák Katalin kegyelme folytán szabadlábon lévő Budaházy Györgyöt pedig példaképként állította a parlamentben helyüket nem találó képviselők elé.

Nem vicc, mert annak kicsit durva lenne.

De hagyjuk Budaházyt, térjünk vissza tüntetőkhöz. Akiknek, Schiffer logikája szerint, nem volt bajuk a tanárok bérezésével és az oktatás színvonalával, a pedagógusokat rabszolgaságba taszító státusztörvénnyel is elégedettek voltak, mindössze egy kis nyilvánosságra vágytak. Azért kellett nekik a szereplés, hogy a nagy nemzetközi tévécsatornák hírműsoraiba bekerülve leleplezhessék az Orbán-rezsim példátlan brutalitását. A könnygázzal lefújt és gumibottal megvert diákokat nem a mindent beborító magyarországi korrupció, a leszakadás, a kilátástalanság zavarja, hanem az a céljuk, hogy Soros György és hazai helytartóinak zsoldjába szegődve, rossz hírét keltsék Orbán Viktor rendszerének.

Schiffer szerint „kurva jó” dolog a hírekben szerepelni, még azon az áron is megéri, hogy könnygázt fújnak az ember szemébe. Ez utóbbinak a hatása ugyanis idővel elmúlik, és ha az illetőnek szerencséje van, nem okoz maradandó károsodást. Szemben a világhírrel, ami az internet jóvoltából örök időkre fennmarad, bármikor visszakereshető, még akkor is, ha a rendőrség, vagy a kormány netán eltüntetné a számára kínos felvételeket a világhálóról.

Amit Schiffer állít, az rímel Orbán minapi parlamenti megszólalására. Jelesül arra. hogy a törvényeket mindenkinek be kell tartania. Erre maga Orbán a legjobb példa, annak ellenére, hogy a 2006-os választások előtt pártja törvénytelenül törte meg az akkor még létező kampánycsendet. Orbánt nem izgatta különösebben a törvénytelenség, akkor mondta az azóta szállóigévé nemesült bon mot-t, miszerint „elmarasztal az Országos Választási Bizottság, a jogászok meg megvédenek, oszt jónapot”.

Akit tehát a jogászok megvédenek (oszt jó napot), az megbecsült tagja a társadalomnak, szemben a könnygázzal lefújt fiatalokkal, akik csak a balhé és tizenöt perc világhír kedvéért vitték a bőrüket a vásárra