50 ezerre büntethetik a kutyatulajdonosokat

HírKlikk 2019. augusztus 24. 10:52 2019. aug. 24. 10:52

Áthúzott kutyát ábrázoló ragaszok jelentek meg a napokban a belváros frekventált részein. Ezekben a közterekre kihelyezett hirdetményekben fenyegette meg a kutyásokat nagy összegű bírsággal az V. kerületi önkormányzat.

A lapokat a Szabadság téren a közvilágítási oszlopokra celluxozták ki úgy, hogy már messziről látsszon: a legfontosabb üzenete az, hogy tilos az ebeket az V. kerületi parkokban sétáltatni, játszóterekre, bekerített parkokba bevinni, illetve elengedni - írja a 24.hu.

A hirdetmény egy tízéves, Rogán Antal polgármestersége idején született önkormányzati rendeletre hivatkozik. A 2009-ben elfogadott rendelet szabályozta a kerületben az állattartás általános rendjét, és valóban szó szerint tartalmazza a kutyatulajdonosok szigorú megrendszabályozását. Tíz évvel ezelőtt fogadták el azt az előírást is, amely kötelezte a kutyatulajdonosokat, hogy ha az ebbel kilépnek az utcára, mindig magukkal kell vinniük az oltási könyvét is.

Az önkormányzat most ezeket a kutyabarátnak nehezen nevezhető és meglehetősen életidegen szabályokat elevenítette fel, és 50 ezer forintig terjedő bírságot ígért be a renitens ebtartóknak.

A lapnak nyilatkozó kutyások szerint betarthatatlan előírás, hogy kizárólag a kerület távoli pontjain létrehozott zárt kutyafuttatókba vigyék az állatokat. Azt mondták, hosszú évek óta senki sem zargatta őket, és a belvárosi tereken egymást jól ismerő közösségek alakulhattak ki, amelyek igyekeztek betartani és másokkal is betartatni a kutyatartás szabályait. Úgy érezték, nem is adódtak ebből mostanában olyan problémák, amelyek indokolnák a kemény fellépést.