Hogyan használjuk a humidorokat?

HírKlikk 2019. január 22. 13:08 2019. jan. 22. 13:08

Mi is az a humidor? Egyszerűen megfogalmazva, a szivarok tárolására alkalmas doboz, mely egyben biztosítja a megfelelő páratartalmat is, hogy ne száradjank ki a szivarok és ne veszítsenek élvezeti értékükből. Természetesen alkalmas pipadohányok és más dohánytermékek minőségének megőrzésére is.

A humidorok használata emellett más előnyökkel is jár. Nem csak a kiszáradástól védik meg a szivart, de attól is, hogy túl nedvessé váljanak és ezáltal penészesek legyenek. A legmegfelelőbb páratartalom a szivarok számára a 68-72% közötti érték. Ettől még nagyjából 3%-ot eltérhet a páratartalom, ilyenkor még optimálisnak számít. A páratartalom mellett a hőmérsékletre is érdemes odafigyelni, itt a legoptimálisabb a 20-22 Celsius fok körüli érték.

Milyen részei vannak a humidornak?

Elsőként említsük meg a párásítót. Ez biztosítja a megfelelő páratartalmat. Ennek része az úgynevezett szivacs, mely olyan mint az oázis, ami magába szívja a vizet, ami innen szépen lassan párolog el. Ha nem szivacs, akkor Akropolymer kristályok segítségével lehet tartani a páratartalmat.

Ma már egyenletesebben is tudják ezt biztosítani, mint a szivacsos módszerrel. Ennek két módja van: a mikroszálas párásító és az elektromos párásítás. Előbbi esetén egy ventilátor szabályozza a páratartalmat, oly módon, hogy rá van csatlakoztatva egy hygrométerre, mely jelzi, ha csökkenne a páratartalom a dobozban. Hátránya, hogy kilóg egy kábel a humidorból, mellyel az áramot veszi fel, és sajnos a méretük sem éppen elhanyagolható. Szóval ez leginkább szivarszobáknál lehet jó megoldás, sőt, tökéletesen használható ilyen esetben. Nem szabad ekkor sem megfeledkezni a feltöltésről, ami kb. 6 havonta történik meg desztillált víz segítségével.

Van egy másik lehetőség is. Ez a Boveda páratartalmat biztosító csomag. Segítségével biztosíthatjuk az állandó páratartalmat. Még egy előnye van, ha a Bovedára esik a választásunk. Mégpedig az, hogy nem kell külön gondot fordítanunk a penészre, gombákra és baktériumokra.

Fontos rész továbbá a páratartalom mérő, más néven higrométer. Ennek két megjelenési formája ismert: az analóg és a digitalis. Az utóbbiak a hőmérsékletet is mutatják, míg az analógok elegánsabb megjelenést biztosítanak humidorjaink számára.

A szivardobozon belül érdemes még elválasztó lécet (divider-t) alkalmazni, melyek szét tudják választani a különböző típusú szivarokat. Van, hogy arra alkalmazzák ezt az eszközt, hogy elválasszák a párásítót a szivaroktól, így biztosítva azt, hogy ne érje őket közvetlen nedvesség.

Tudjuk biztonságban szivarjainkat egy megfelelő humidor vásárlásával. Hogy hol juthatunk hozzá a megfelelő szivardobozhoz? Látogassunk el a humidorshop.hu weboldalára, ahol számtalan kiegészítőt és hasznos tanácsot is találhatunk.

Forrás: Hírklikk