Hogyan működik a nagynyomású szivattyú?

HírKlikk 2019. május 21. 13:30 2019. máj. 21. 13:30

A magas nyomással működő szivattyúk is megtalálhatóak a Monojet Kft. termékei között. Forgalmazzák a magas minőségű CAT és Speck szivattyús gyártmányokat, melyeket igen széles körben fel lehet használni, például autómosókban, élelmiszeriparban, párásító rendszerekhez, stb. A Monojet Kft. vállalja nagynyomású, CAT, Speck és más típusú szivattyúk javítását is.

Magasnyomású vagy nagynyomású szivattyú kifejezés egymás szinonimáiként használatosak. Triplex, háromdugattyús szivattyúk és térfogat kiszorítás elvén működő típusokat különböztetünk meg.

A dugattyús szivattyúkban a dugattyú alternáló mozgás hatására térfogatot szorít ki. Azt, hogy ezt milyen nagyságú nyomáson végzi, szinte teljesen mindegy, mert a szállítási teljesítmény ugyanaz marad, ebből kifolyólag a keringető dugattyús szivattyú jelleggörbéje függőleges egyenes lesz. ("X" tengely a szállítási teljesítményt, míg "Y" tengely a nyomást mutatja meg.)

A dugattyúk anyaga kerámiából készül, amire jellemző a nagyfokú kopásállóság. A nagynyomású dugattyús szivattyú az autó motorjához hasonlóan működik. A forgattyús tengelyen a forgattyú rudak végén található dugattyúk alternáló mozgást végeznek. A közeg szívását a szívószelep biztosítja, a nyomást pedig a nyomószelepek.

A magasnyomású szivattyúkat a Monojet Kft. motorral vagy szabad tengelyvéggel szállítja ki a megrendelőknek. Motoros szállítás esetén szivattyú-motoros szállításról beszélünk. Kérhetőek nagynyomású szivattyúk kompletten felszerelve is, ez annyit tesz, hogy a motoros szivattyút egyéb kiegészítőkkel szállítják, például pulzációcsillapítóval, biztonsági szeleppel, ez esetben a szivattyú elnevezése aggregát. Az aggregátot alapkeretre szerelve, csillapítópadokon szállítják ki.

Mik jellemzik a magas nyomású szivattyúk alkatrészeit?

Ahhoz, hogy a kavitációt elkerüljük használat közben, bizonyos nagyságú előnyomásnak kell teljesülnie a nagy nyomású dugattyús szivattyúknál.    

A rendszert biztonsági szeleppel kell ellátni, mert a magas nyomású szivattyú enélkül életveszélyes használat közben!

A pulzáció teljesen normális jelenségnek számít egy dugattyús szivattyú esetében. Pont emiatt az alkatrészek gyorsabban kophatnak, ezért célszerű ezt a jelenséget minimalizálni a membrános hidro akkumulátor segítségével, ami csillapítja a rezonanciát.   

A dugattyúkat védeni kell, ezért fontos a szűrés. Ha ez nem történik, meg a szivattyú dugattyúinak kopása fennáll, és nem lesz megfelelő mértékű a térfogat kiszorítás, csökkenni fog a szállítás teljesítménye.       

Milyen előnyökkel jár, ha CAT és SPECK dugattyús szivattyúkat használunk?

  • Hosszú az élettartama, mert nagyon jó minőségű anyagokból épül fel
  • Dugattyúi kerámiából készülnek
  • A motor fordulatszámának változása miatt arányos a szállítási teljesítménye
  • Szabályozhatjuk frekvenciaváltóval
  • Minden nyomáson állandó a szállítási teljesítmény
  • Csekély mértékű a pulzáció
     
Forrás: Hírklikk