Hogyan szigeteljünk járható födémet?

HírKlikk 2019. február 27. 13:34 2019. feb. 27. 13:34

Most, hogy tombol a legnagyobb hideg kis országunkban, nem engedhetjük meg magunknak azt a luxust, hogy hagyjuk megszökni a meleg 20-30 százalékát csak azért, mert nem megfelelően van szigetelve a házunk födéme.

Ahogy azt már általános iskolában megtanulhattuk, a meleg levegő felfelé száll, így az könnyedén távozik a szigeteletlen tetőn keresztül. Ez kifejezetten negatív hatással lehet a pénztárcánkra. Sőt, nem csak elillan a meleg, de ennél jóval kártékonyabb hatása is lehet az egészségünkre nézve. Mivel ott, ahol a hideg, kinti fal találkozik a benti, meleg fallal, előszeretettel alakulnak ki penész telepek, amiknek a jelenléte nagyon nem tesz jót a tüdőnek. Éppen ezért, ha gondoskodunk arról, hogy a födém hőszigetelt legyen, akkor egyszerre spórolhatunk, és tehetünk a házunk egészséges levegőjéért is.

Nem mindegy, hogy a padlástér, amit szigetelni szeretnénk, milyen szerepet tölt be. Hiszen ez lehet egy olyan rész, ahol nem éri terhelés, vagyis nem járunk rajta, míg lehet járható is, de az megint más eljárást kíván. Nem járható födém esetén előszeretettel alkalmazunk kőzetgyapotot, ami remek szigetelőanyag.

Járható födém esetében két különböző lehetőség közül választhatunk, mégpedig a lépésálló, illetve a nem lépésálló, puha szigetelés közül. Ha nem lépésálló, vagyis puha szigetelőanyagot választunk, abban az esetben a járóréteget meg kell támasztani valamilyen módon. Ezt legegyszerűbben egy bordázat kialakításával érhetjük el, melyre rögzíthetjük a járóréteget, valamint ezeket mind a hőszigetelés közé kell beépíteni. Célszerű impregnált fenyő pallókból kialakítani ezt, mivel ezáltal a fa tartósabb, és a szú sem tud bejutni az impregnálásnak hála.

A lépésálló szigetelés esetében nem kell külön alátámasztani a járóréteget, de ez azt vonja maga után, hogy a szigetelőanyagok sora behatárolt. Tehát ebben az esetben lépésálló hőszigetelő táblákat kell beépíteni, majd arra nagy méretű járóréteget rögzíteni. Erre jelentenek tökéletes megoldást az OSB lapok.

Ez a gyakorlatban úgy néz ki, hogy a pallóváz rögzítése után, a hőszigetelő anyag alá párazáró fóliát kell tenni, különben utat adunk a penésznek. Ezután a pallók közé kell helyezni a hőszigetelő anyagot, aminél fontos a méret, mert, ha nem feszül bele a pallók közé, akkor a por és a pára bejuthat a résekbe. Attól függően, hogy juthat-e pára, vagy egyéb nedvesség a szigetelőanyaghoz, geotextíliát vagy páraáteresztő fóliát érdemes alkalmazni. Ezután már a csak a járófelület, azaz az OSB lapok ráhelyezése van soron.

Forrás: Hírklikk