Hol és hogyan viseljük az eljegyzési és a karikagyűrűt?

HírKlikk 2019. február 27. 13:02 2019. feb. 27. 13:02

A karikagyűrű viselése már az ókorban is hagyomány volt, amiről régészeti leletek is árulkodnak. Akkoriban úgy tartották, hogy egy véna indul közvetlenül a szívbe a bal gyűrűsujj végéből.

Éppen ezért viselték a végtelen és örök szerelem jelképét, a karikagyűrűt a 4. ujjon. Innen ered a mai gyűrűsujj kifejezés, hiszen a kezdetek óta ez a helye a karikagyűrűnek. Igaz, a fenti megállapításra tényszerű magyarázat nem létezik, de így alakult ki a gyűrű viselésének a hagyománya. Később ezt a szokást átvették a rómaiak és a görögök, majd még később a keresztények is.

Az 1500-as években már más volt az emberek hozzáállása a témához, mivel itt már inkább a javak biztosítására szolgált a gyűrű átadása. Természetesen idővel ez is feledésbe merült és az emberek visszatértek a gyűrű viselésének eredeti okához. Ahogy látható, a karikagyűrű számos fejlődésen esett át az évszázadok, évezredek során, de a jelentősége töretlenül megmaradt.

Manapság már nem kötelezően aranyból készül, hanem számos más alternatíva is létezik, mint a titán vagy akár a palládium. Az utóbbi inkább a fémérzékenyek között talál igazán nagy keresletre, hiszen nem allergizál, így bárki bátran hordhatja. Ugyanúgy, mint ahogy a színek tekintetében is egyre többféle megoldást láthatunk, legyen szó a hagyományos sárga, fehér vagy akár rozéaranyról egyaránt. Ezeket az ifjú pár elképzelése alapján akár ötvözik is, így fordulhat elő, hogy mondjuk a pár egy vörös-fehér karikagyűrű párt hord. Sőt, vannak olyanok, amiket különböző kövek is díszítenek.

A gyémánt egyeduralmát felváltották a színes ékkövek, ma már előszeretettel választanak ilyen, nem hagyományos darabokat is. Ma már az sem kötelező, hogy a gyűrűk ugyanolyanok legyenek, elég, ha főbb ismérveikben hasonlítanak, hiszen míg a női darabok többnyire kövesek, a férfiak ezt nem igazán díjaznák a sajátjukban.

Hol hordjuk?

Ha a jegygyűrű köves, akkor azt a leánykérés után a bal kézen szokás viselni. Fontos, hogy ennek nincs férfi párja, így azt csak a nők viselik. Csak az esküvőt követően kerül át a jobb kézre.

Ha karikagyűrűvel történik az eljegyzés, akkor azt az esküvőig a bal kézen hordjuk, csak az esküvőn kerül át a jobb kézre. Ezt alapvetően mindkét fél hordja az eljegyzéstől kezdve.

Amennyiben köves eljegyzési gyűrűt és karikagyűrűt is kapunk, akkor a kövesnek a neve az, hogy kísérőgyűrű. Ezeket az esküvőig a bal kézen hordjuk, míg utána a jobb kézen viseljük mindkettőt. Annyi különbség van a kettő között, hogy a karikagyűrű a jobb kéz gyűrűsujjára kerül, míg a kísérőgyűrű a középsőre.

Ez nem minden országban van ám így, számos helyen nem variálnak ennyit a gyűrű viselésével és előtte-utána a bal kézen viselik a karikagyűrűt.

Forrás: Hírklikk