A joghurt jótékony hatásai
|
2015. december 26. 07:30
2015. dec. 26. 07:30
A joghurt segít a bél baktériumflórájának helyreállításában, serkenti az immunrendszer működését. Régebben gyógytáplálékként használták, ma már egyre több joghurttal találkozunk a boltokban.
A joghurtot míg régen csupán hasznos gyógytáplálékként fogyasztották, ma már tejföl helyett salátákhoz, túrógombóchoz, valamint tejszín helyett fagylaltba, jégkrémbe használják.
A joghurt kalcium és foszfor tartalma a csontok és fogak egészsége szempontjából fontos. A benne levő B 2 vitaminra az ételekből történő energia felszabadításhoz, a B12- vitamin az idegrendszer egészségének megőrzéséhez és a vörösvérsejtképzéshez van szükség.
A joghurtot azok is gond nélkül fogyaszthatják, akik kalciumhiányban szenvednek, ezért sok tejre, tejtermékre lenne szükségük, de a tejcukor érzékenység miatt nem ihatnak.
Vásárlásnál a cukrozott gyümölcsjoghurt helyett az élőflórás natúr vagy bio joghurtot érdemes előnyben részesíteni, mivel ezek a termékek biztosítják az egészséget.
Az élő flórás joghurt gátolja a belekben a kórokozó baktériumok és gombák (köztük a Candida) szaporodását.
Natúr joghurt hatása
Segít a gyomor és bélpanaszok valamint hasmenés és székrekedés megszüntetésében. Javíthat a különféle emésztőrendszeri rendellenességek miatt kialakult szájszagon is.
Antibiotikum kúra után az élőflórás joghurt fogyasztása segíthet a gyógyszerek által elpusztított bélbaktérium-flóra helyreállításában.
A joghurt enyhíti azok panaszait, akiknek sugárkezelés, ételmérgezés miatt hasmenésük van.
A joghurt javítja a bőr állapotát, és olyan módon változtatja meg a vastagbélben élő különféle baktériumok egyensúlyát, hogy ezzel némi védelmet nyújt a vastagbélrákkal szemben és
óv a magas vérnyomástól.
Biojoghurtok
Kísérletekkel bizonyították, hogy a biojoghurtok olyan baktériumtenyészetekkel készülnek, amelyek különösen jót tesznek az emésztésnek, a hozzáadott rostok csökkentik a koleszterin szintet.
Joghurtos kuglóf
1 pohár natúr joghurt (125 ml)
3 pohár liszt
1 pohár olaj
2 pohár cukor
3 db tojás
1 csomag sütőpor
1 narancs leve és reszelt héja
pici fahéj
A tojások sárgáját a cukorral, joghurttal, sütőporral, elkeverjük, hozzáadjuk a tojások felvert habját, majd a szitán átszűrt lisztet, az olajat s végül a narancs levét és reszelt héját valamint egy kávéskanálnyi fahéjat. Az egészet jól összekeverjük és egy kivajazott kuglóf formába öntjük. Előmelegített sütőben alacsony hőfokon 25 perc alatt megsütjük.
A joghurt kalcium és foszfor tartalma a csontok és fogak egészsége szempontjából fontos. A benne levő B 2 vitaminra az ételekből történő energia felszabadításhoz, a B12- vitamin az idegrendszer egészségének megőrzéséhez és a vörösvérsejtképzéshez van szükség.
A joghurtot azok is gond nélkül fogyaszthatják, akik kalciumhiányban szenvednek, ezért sok tejre, tejtermékre lenne szükségük, de a tejcukor érzékenység miatt nem ihatnak.
Vásárlásnál a cukrozott gyümölcsjoghurt helyett az élőflórás natúr vagy bio joghurtot érdemes előnyben részesíteni, mivel ezek a termékek biztosítják az egészséget.
Az élő flórás joghurt gátolja a belekben a kórokozó baktériumok és gombák (köztük a Candida) szaporodását.
Natúr joghurt hatása
Segít a gyomor és bélpanaszok valamint hasmenés és székrekedés megszüntetésében. Javíthat a különféle emésztőrendszeri rendellenességek miatt kialakult szájszagon is.
Antibiotikum kúra után az élőflórás joghurt fogyasztása segíthet a gyógyszerek által elpusztított bélbaktérium-flóra helyreállításában.
A joghurt enyhíti azok panaszait, akiknek sugárkezelés, ételmérgezés miatt hasmenésük van.
A joghurt javítja a bőr állapotát, és olyan módon változtatja meg a vastagbélben élő különféle baktériumok egyensúlyát, hogy ezzel némi védelmet nyújt a vastagbélrákkal szemben és
óv a magas vérnyomástól.
Biojoghurtok
Kísérletekkel bizonyították, hogy a biojoghurtok olyan baktériumtenyészetekkel készülnek, amelyek különösen jót tesznek az emésztésnek, a hozzáadott rostok csökkentik a koleszterin szintet.
Joghurtos kuglóf
1 pohár natúr joghurt (125 ml)
3 pohár liszt
1 pohár olaj
2 pohár cukor
3 db tojás
1 csomag sütőpor
1 narancs leve és reszelt héja
pici fahéj
A tojások sárgáját a cukorral, joghurttal, sütőporral, elkeverjük, hozzáadjuk a tojások felvert habját, majd a szitán átszűrt lisztet, az olajat s végül a narancs levét és reszelt héját valamint egy kávéskanálnyi fahéjat. Az egészet jól összekeverjük és egy kivajazott kuglóf formába öntjük. Előmelegített sütőben alacsony hőfokon 25 perc alatt megsütjük.