A rovarcsípés megelőzhető

HírKlikk 2016. április 7. 15:40 2016. ápr. 7. 15:40

A rovarcsípések normális körülmények között, ártalmatlanok. A rovarcsípésre való érzékenység, egyénenként változó.

A méhek, darazsak csípéskor mérget juttatnak a bőrbe, ami némelyeknél allergiás reakciót válthat ki.
A rovar nyála vagy mérge által kiváltott allergiás reakció a csípés helyén viszketést okoz, a bőr kivörösödik és megduzzad. Egyeseknél a légutak nyálkahártyája annyira megduzzadhat, hogy a beteg nem kap levegőt, és életveszélybe kerül. A rovarok betegséget is terjeszthetnek: a kullancsok agyvelőgyulladást és Lyme kórt, a szúnyogok bizonyos fajai maláriát.

Megelőzés
Ne hagyja bőrét fedetlenül, ha olyan helyen jár, ahol rovarcsípésre számíthat. A legtöbb szúnyog éjjel és sötétedéskor aktív, ezért főleg este viseljen hosszú ujjú ruhát, hosszú szárú nadrágot. A szúnyogok nem szeretnek világos színűre szállni, ezért könnyű, világos anyagból készült ruhákat válasszon.
Az ablakokra, és ajtókra tegyen szúnyoghálót. A szabadon maradt bőrfelületet kenje be egy pohár vízzel, amibe öt csepp citronellaolajat kevert.

Kezelés
A szervezet a szúnyogcsípésre a csípés helyén kialakuló viszkető esetenként fájdalmas, kivörösödéssel, duzzanattal reagál. A fájdalom enyhítésére és a duzzanat csökkentésére hideg vizes borogatást alkalmazzon, illetve hűsítő kenőcsök vagy gélek is segíthetnek.

A csípés helyén a kórokozók könnyebben bejutnak a szervezetbe, ezért nem szabad vakarni, kerüljük el a sebfertőzést és gyulladást.

A sebre helyezett jégkocka, aloe vera gél vagy hagymalé nyugtató hatású.
Méhcsípés esetén a méh fullánkjait hüvelykujja körmével oldalt kifelé távolítsa el. A fullánk kivétele után a sebet még nyomja vagy szívja ki, ne maradjon benne méreg.

Darázscsípéskor minél hamarabb kenje be a csípés helyét citromlével, ecettel vagy fahéjból készült teával. Szükség esetén ismételje a kezelést.

Kullancscsípés kezelése. A bőrbe kapaszkodó kullancsot csipesz vagy körme segítségével óvatosan húzza ki. Ne tegyen rá olajat, vagy vazelint, mert az állat fuldokolni kezd, ezért több nyálat, így korokozót juttat a sebre.
Bármely rovarcsípés esetén jót tesz, ha óránként egy -egy csepp levendula-és teafaolajjal keni.