A „vérhígító” mérsékelheti a Covid19 kockázatait

HírKlikk 2021. március 16. 14:55 2021. márc. 16. 14:55

A napokban az AstraZeneca koronavírus elleni oltások kapcsán merült fel, hogy esetleg vérrögösödést okozhatnak. Elővigyázatosságból egyelőre leálltak az oltásokkal több országban is, bár eddig semmi jele sincs annak, hogy indokolt lenne a szüneteltetés, és az oltás előnyei jóval meghaladják esetleges kockázatait. A vérrögképződést gátló, kis dózisú acetilszalicilsav szedése mérsékelheti a Covid19 súlyosságát. Emellett, a „vérhígító” hozzájárulhat a koronavírus okozta, a szívet és keringést érintő szövődmények kivédéséhez is.

Az alacsony, csupán napi 75-300 mg dózisban adagolt acetilszalicilsav a vérlemezkék összecsapódását gátolja, és a vérrögképződésre visszavezethető szív- és érrendszeri katasztrófák kockázatát csökkenti.

Ismert, hogy a Covid19 gyakran jár együtt vérrögök kialakulásával, amik a tüdőbe, szívbe, agyba jutva életveszélyes következményekkel, azaz tüdőembóliával, szívinfarktussal, stroke-kal járhatnak együtt. Ennek a kivédésében szerepet kaphat a kis dózisú acetilszalicilsav. Ráadásul, a kísérletek arra is rámutattak, hogy az acetilszalicilsav többféle vírussal, köztük a koronavírusokkal szemben is vírusellenes hatást mutat.

Jelenleg több klinikai vizsgálat zajlik annak a felderítésére, hogy a kis dózisú acetilszalicilsav milyen szerepet kap a Covid19 megelőzésében, kezelésében, és a szövődmények orvoslásában. Az eredmények biztatóak.

Az acetilszalicilsav kis dózisú készítményei hazánkban a patikákban vény nélkül megvásárolhatók. A „vérhígító” szedésének megkezdése előtt a kezelőorvossal való egyeztetés feltétlenül javasolt!

Forrás: news-medical.net