Az Omikron a torokban pusztít, de kisebb valószínűséggel károsítja a tüdőt

HírKlikk 2022. január 2. 17:50 2022. jan. 2. 17:50

Hat különböző kutatócsoport eredményei is arra utalnak, hogy a variáns a felső légutakban gyorsabban terjed, de kevésbé súlyos betegségeket okoz.

Brit tudósok szerint az Omikron-variánssal kapcsolatos kutatások arra utalnak, hogy a betegség kevésbé súlyos, mint a Delta és az eredeti kínai (vuhani) koronavírus. A Telex által szemlézett  Guardian azt írja, egyre több bizonyíték utal arra, hogy az Omikron nagyobb valószínűséggel fertőzi meg a torkot, mint a tüdőt, ami a kutatók szerint megmagyarázhatja, hogy miért tűnik fertőzőbbnek, de kevésbé halálosnak, mint a vírus más változatai.

Hat különböző tanulmány is azt találta, hogy az Omikron nem károsítja annyira az emberek tüdejét, mint a Delta és a Covid más korábbi változatai. Igaz, a cikk szerint a tanulmányok eredményeit más kutatóknak még felül kell vizsgálniuk.

Deenan Pillay, a University College London virológiai professzora úgy véli,

„az Omikron a felső légutak sejtjeiben könnyebben szaporodik, mint a tüdő mélyén lévő sejtekben.”

James Stewart professzor (Liverpooli Egyetem Molekuláris Virológiai Kutatócsoport) pedig kimutatta, hogy az Omikronnal fertőzött egerek kevésbé fogynak, alacsonyabb a vírusterhelésük, és kevésbé súlyos tüdőgyulladást tapasztalnak.

A belgiumi Leuven Egyetem Neyts Laboratóriuma hasonló eredményeket talált szíriai aranyhörcsögökkel végzett kísérleteknél. Utóbbi rágcsálók a légúti és légzésbiológiai kutatásokban különösen népszerűek, de mivel a legtöbb fogságban tartott egyed, néhány egykoron begyűjtött, de szapora állattól származik, az erős beltenyészeti faktor miatt nagyon hajlamosak öröklött szívbetegségekre, ezért ezek vizsgálati alanyként is kiválóak.