Az óraátállítás utáni héten legyünk türelmesek a gyerekkel

HírKlikk 2019. október 26. 09:16 2019. okt. 26. 09:16

Általában egy hét kell, amíg a kisgyermekek hozzászoknak az óraátállítás okozta eltérő időszámításhoz – mondta az InfoRádiónak Póta György gyermekgyógyász, a Házi Gyermekorvosok Országos Egyesületének elnöke.

Arra figyelmeztetett, hogy a gyermek szervezete nem foglalkozik az óraátállítással, hanem tartja saját biológiai óráját. Nem a gyermek szervezetét viseli meg az átállás, hanem a család életét.

A gyerek nem fog egy órával tovább aludni, hanem abban az időben akar felkelni, lefeküdni, enni, amikor szokott – tette hozzá. Náluk nem működik az, hogy az átállítás után azonnal alkalmazkodnak.

A kisiskolás gyermek szervezete nem áll át parancsszóra, csak szépen fokozatosan, viszont semmiféle extra zavart nem okoz a szervezetében.

Jó néhány nap, mire átállnak, de nincsen erre szabály.Egy hét alatt lemegy, de annyi kell is hozzá – mondta Póta György.

A téli  időszámítás kezdete:

október 27., vasárnap.

Hajnalban 3:00 órakor 2:00 órára kell visszaállítani az órát.

Magyarországon 1954 és 1957 közt az elektromos kapacitási nehézségek miatt alkalmazták, majd 1958 és 1979 között szünetelt a nyári időszámítás. 1980-ban vezették be újra, energiamegtakarítási céllal.

Via: InfoRádió.