Egy igazi kincs a szervezetünknek
Nem véletlenül tartják a legegészségesebb fűszernövénynek a gyömbért. A keleti kultúrában már évezredek óta használják, és nemcsak az ételek ízesítésére, hanem gyógyászati célokra is.
Ez az illatos, csípős, kesernyés ízű növény a benne található hatóanyagoknak köszönhetően igencsak pozitív hatással van a szervezetre. A-, C-, E- és B-komplex vitamint, cink, foszfor, kalcium, kálium, magnézium, nátrium, szilícium, vas, és béta-karotint tartalmaz. Különleges hatóanyaga a gingerol.
Fogyasztása:
- erősíti az immunrendszert
- köhögéscsillapító
- gyomornyugtató és emésztésjavító
- csökkenti a felfúvódást
- segít az ízületi gyulladások és fájdalom enyhítésében
- javítja a memória és a koncentrációs képességet
- lázcsillapító hatású
- segít kordában tartani a vércukorszintet, és növelheti az inzulin hatékonyságát
- vágyfokozó hatású
Felhasználása változatos:
Tehetjük levesekbe, húsételekbe, süteményekbe, készíthetünk belőle teát.
Mindenhogyan kifejti jótékony hatását, frissen, szárított vagy őrölt formában egyaránt.
Az orvosok nem tanácsolják nagy mennyiségű fogyasztását, mert az irritálhatja a gyomor-bélrendszer nyálkahártyáját. Napi 100 gramm az ajánlott mennyiség.
Forrás: Házi Patika