Egy igazi kincs a szervezetünknek

2019. március 24. 19:01

Nem véletlenül tartják a legegészségesebb fűszernövénynek a gyömbért. A keleti kultúrában már évezredek óta használják, és nemcsak az ételek ízesítésére, hanem gyógyászati célokra is.

Ez az illatos, csípős, kesernyés ízű növény a benne található hatóanyagoknak köszönhetően igencsak pozitív hatással van a szervezetre.  A-, C-, E- és B-komplex vitamint, cink, foszfor, kalcium, kálium, magnézium, nátrium, szilícium, vas, és béta-karotint tartalmaz. Különleges hatóanyaga a gingerol.

 

Fogyasztása:

- erősíti az immunrendszert

 - köhögéscsillapító

- gyomornyugtató és emésztésjavító

- csökkenti a felfúvódást

- segít az ízületi gyulladások és fájdalom enyhítésében

- javítja a memória és a koncentrációs képességet

- lázcsillapító hatású

- segít kordában tartani a vércukorszintet, és növelheti az inzulin hatékonyságát

- vágyfokozó hatású

Felhasználása változatos:

Tehetjük levesekbe, húsételekbe, süteményekbe, készíthetünk belőle teát.

Mindenhogyan kifejti jótékony hatását, frissen, szárított vagy őrölt formában egyaránt.

Az  orvosok nem tanácsolják nagy mennyiségű fogyasztását, mert az irritálhatja a gyomor-bélrendszer nyálkahártyáját. Napi 100 gramm az ajánlott mennyiség.

Forrás: Házi Patika