Egy új kutatásból kiderül, mire kell figyelni a maszkoknál

HírKlikk 2021. október 25. 19:15 2021. okt. 25. 19:15

A sebészi, és még inkább a szövetmaszkokban jelentős tömegű, közöttük betegséget okozó, és antibiotikumoknak ellenálló baktérium halmozódik fel négy órányi hordás után. Sebészi maszkoknál a használat utáni csere, szövetmaszkoknál a sterilizálás jelenti a megoldást.

Egy belga vizsgálat szerint a sebészi és főleg a szövetmaszkok esetén négy órányi hordás után jelentős tömegű baktérium halmozódik fel a maszk belső felületén és az orrnyílás alsó részén, amelyek között betegségeket okozók és antibiotikumoknak ellenállók (rezisztensek) is vannak – idézi a Frontiers in Medicine szaklapban megjelent cikket a Koronavírus vakcináció Facebook-oldal, vette észere a Napi.hu.

Az Antwwerpeni Egyetem felméréséből kiderült, 25 000 megkérdezettnek csak a 21 százaléka válaszolta azt, hogy a szövetmaszkját naponta tisztítja.

A szövetmaszkok sterilizálására laboratóriumi mérések szerint a legjobb módszer a 100 fokos vízben való forralás, a 60 fokos vízben való mosás detergenssel, vagy a gőzvasalóval való kivasalás. A sebészi maszkok esetében a legjobb megoldás valószínűleg az, ha használat után eldobjuk – állapítják meg végül a kutatók. (Négy órás folyamatos használat után jobb lecserélni a sebészi maszkot, ha csak fel-le vesszük, egy napig használhatjuk.)

A szakértők szerint fontos a maszkhasználat, az oltás még 80 százalékos átoltottság esetén sem lenne elegendő a járvány megállításához, de Magyarországon ettől nagyon messze vagyunk, a lakosság átoltottsága alig több mint 60 százalék.

Forrás: Napi.hu