Mesterséges intelligencia szűri az autizmust

HírKlikk 2023. december 26. 09:10 2023. dec. 26. 09:10

Csak belenéz az ember szemébe, és 100 százalékban kiszűri az autizmust és azt is, milyen súlyosak a tünetei. Erre képeztek most ki egy mesterséges intelligenciát.

Az autizmus spektrumzavar diagnosztizálása komoly nehézséget jelent, főleg azért, mert bizonyos területeken nincs elegendő megfelelően képzett szakember, aki ezt a feladatot el tudná végezni. Pedig a retina szerkezeti elváltozása már tükrözheti a mögöttes agyi elváltozásokat. Erre a problémára próbáltak megoldást találni a dél-korai Yonsei Orvostudományi Egyetem kutatói. Az eredmény egy olyan mesterséges intelligencia lett, amely a retináról készült fotók alapján szűri ki az autizmusban szenvedő betegeket, valamint képes felmérni a tünetek súlyosságát is – írja a hvg.hu.

A Jama Network Open című tudományos lapban megjelent publikáció szerint a kutatók 958, 19 év alatti résztvevő szeméről készítettek fotókat 2022 áprilisa és októbere között. Emellett összegyűjtötték az olyan gyerekek retináiról készült fotókat is, akik normál ütemben fejlődtek. Az adatok felhasználásával egy olyan mélytanuló algoritmust hoztak létre, amellyel az autizmust, valamint a tünetek súlyosságát lehet megállapítani. A betanítás a fotók 85 százalékával történt, a maradék 15 százalékot tesztelésre használták fel.

Kiderült, a rendszer 100 százalékos pontossággal működik. A tudósok szerint a tesztek során még akkor sem romlott a teljesítménye, amikor a képen lévő, feleslegesnek ítélt részletek 95 százalékát eltávolították. Bár a témában további kutatásokra lesz szükség, úgy vélik, hogy a fejlesztés jelentős előrelépés lehet a diagnosztizálás terén. A fejlesztés jól kiegészíthet egy másik eljárást, amivel a 24–48 hónapos gyerekeknél lehet 98,5 százalékos pontossággal kiszűrni az autizmust – sokkal korábban, mint eddig bármikor.

Forrás: hvg.hu