A makadámdió szívességet tesz az egészségnek

Valentin 2020. június 28. 14:45 2020. jún. 28. 14:45

A makadámdiót a világ legfinomabb diójának tartják. Igazi ínyencség, méltán nevezik a csonthéjasok királynőjének is. Mindez nagyon sok egészséges tulajdonsággal is párosul. Leginkább önmagában fogyasztjuk, natúran vagy pörkölve. Süteményekhez is használják, jól passzol a csokihoz és a narancshoz.

A makadámdió gazdag olajsavban, amely fontos szerepet játszik a gyulladás csökkentésében és a memória javításában. Ezen kívül, enyhíti az asztma tüneteit, valamint csökkenti a „rossz” koleszterin szintet a szervezetben, míg növeli a „jó” koleszterinszintet. Ez a zsírsav jótékony hatással van a bőrre, mivel rendkívüli módon hidratál és regenerál.

Ha a makadámdió olajat rendszeresen fogyasztja, akkor egyszerűen megfogalmazva, szívességet tesz az egészségének. Az olaj ugyanis használható külsőleg is, ezért a bőrre és a hajra ugyancsak nagyon pozitív hatással van.

Rendkívül kedvező egészségünknek is: fogyasztása már rövid idő után kedvezően hat a trombózis, a gyulladások és a koszorúér megbetegedések ellen, csökkenti a vér koleszterin szintjét, a szív- és érrendszeri, valamint a szívinfarktus kialakulásának kockázatát is.

A makadámdió olaj nagy mennyiségben tartalmaz palmitolsavat. Ez a tápanyag kiváló hatással van a bőrre, mivel késlelteti a sejtek és a bőr öregedésének folyamatát. Mivel a palmitolsav gyorsan kiürül a szervezetből a bőr öregedésével, fontos, hogy mindig pótoljuk. Ez az egyik oka, hogy a makadámdió olaj alapvető hozzávaló sok öregedésgátló termékben.

A legtöbb diétában is bátran alkalmazható. Az oldható rostok csökkentik az éhségérzetet, jóllakottság érzést idéznek elő, ezáltal  hozzájárulhatnak a testsúly csökkenéséhez.

Az oldhatatlan, a szervezetben nem felszívódó rostok segítik az anyagcserét, a salakanyagok kiürülését a szervezetből, és jótékony hatással vannak a bélrendszer működésére. Szerepet játszanak a rák és a cukorbetegség kockázatának csökkentésében.

A makadámdió jelentős mennyiségű fehérjét is tartalmaz, ami ugyancsak fontos része étrendünknek, hiszen szervezetünk fő építőeleme. Segíti az anyagcserét – a fehérje hiánya komoly anyagcserezavarokat is okozhat.

Erősíti az immunrendszert, jó antioxidáns, gyulladáscsökkentő hatással is rendelkezik, de jelen van izmainkban, szöveteinkben, bőrünkben, hajunkban, körmünkben, része vérünknek is, és még számos igen lényeges feladatot lát el.

A szükséges fehérjebevitel mindig összefügg a végzett munkával és az életkorral.

A makadámdió a vegetáriánusoknak is nagyon jó fehérjeforrás. Ezen kívül, B1, B2, B5, B6, E vitamin, kálium, foszfor, magnézium, kalcium, szelén, vas, mangán, réz, cink is megtalálható benne.