Mire jó a paradicsom, azon túl, hogy finom?

Valentin 2020. június 14. 08:30 2020. jún. 14. 08:30

A nyár többek között a finom, érett, piros paradicsomok szezonja is. Érdemes belőle minél többet fogyasztani, mert nagyon egészséges. Gyógyító erejét már régóta felfedezték. Az egyik alap gyógymód volt a különböző sebekre és kelésekre, de nagyon hatásos a prosztata rák megelőzésében is.

Az Archives of Medical Science című szaklapban jelent meg az a tanulmány, amely szerint, a paradicsom kivonata az aszpirinhoz hasonlóan, segíthet csökkenteni a vérrögök, illetve a szívbetegségek kialakulásának esélyét, különösen azoknál, akiknek magas a vérnyomásuk. 

Mivel a paradicsomban sok a karotinoid, a vitamin és a flavonoid, a vér egészségét is védi, és segít a szervezetet megóvni például az ivóvízben található extra fluoridtól is.

A paradicsomban található nagy mennyiségű béta-karotin, illetve likopin nagyon hasznos sejtvédő, és segít megelőzni a különféle rákfajták kialakulását. Kutatások szerint, a gyakori paradicsomfogyasztás leginkább a mellrák, illetve a prosztata- és a hererák megelőzésében hatékony.

A paradicsomban található likopin segíthet abban is, hogy a cukorbetegek szervezetében helyreálljon a biokémiai egyensúly. Emellett a paradicsom gyakori fogyasztása a stroke kialakulását is segíthet megelőzni, és jelentősen csökkentheti a szívbetegségek kialakulásának esélyét. 

Öregedésgátló tulajdonságokkal rendelkezik, és segít például abban, hogy a bőr tovább maradjon fiatalos és egészséges. Sőt, egy tanulmány szerint, még a DNS-t is védi. Emellett a paradicsomfogyasztás serkenti a karnitin nevű aminosav termelődését, ami 30 százalékkal is megnövelheti a szervezet zsírégető képességét.

Egy pohár paradicsomlé fedezi a napi C-vitamin szükséglet 74 százalékát, és némi A-vitamint is tartalmaz, így erősíti az immunrendszert, és hatékonyan veszi fel a harcot a szabad gyökökkel szemben.