Nyálból kimutatható koronavírus-teszten dolgoznak a Semmelweis Egyetemen

HírKlikk 2020. szeptember 15. 16:10 2020. szept. 15. 16:10

Az új típusú koronavírus (SARS-CoV-2) nyálból való kimutatásán dolgozik a Semmelweis Egyetem Orálbiológiai Tanszéke több egyetemi klinikával együttműködésben. Előre láthatóan, hatékony alternatívája lehet az orrból és garatból való mintavételnek.

A különböző vírusok, így a SARS-CoV-2 koronavírus kimutatására a felső légutakból vett kenetminta az általánosan alkalmazott eljárás. A Covid-19 diagnosztizálására használt PCR-teszt elvégzéséhez is az orrból és a garatból nyernek mintát, amelyet csak erre képzett egészségügyi szakember tud levenni megfelelő védőfelszerelésben, továbbá a páciens számára kis kellemetlenséggel járhat.

A nyálminta begyűjtése, amelyhez sem érintkezés, sem szakszemélyzet nem szükséges, optimálisabb lehet a széles körű szűrővizsgálatok gyors elvégzésére – idézi az intézmény honlapja Varga Gábort, az Orálbiológiai Tanszék vezetőjét. Az előzetes eredmények azt mutatják, hogy a nyálból történő vírusmeghatározás egyenértékű a felső légúti kenetekből származó vírusmérések eredményeivel – tette hozzá Varga Gábor.

Az Orálbiológiai Tanszék munkatársai korábban 102 darab, 2020. január 1-je és április 25-e között megjelent publikációt tanulmányoztak és 19 nemzetközi, regisztrált klinikai vizsgálatot elemeztek. Az ezekben szereplő adatok alapján készített összegzésük eredménye a Frontiers in Medicine című tudományos lapban jelent meg, együttműködésben a Pécsi- és a Szegedi Tudományegyetemmel.

Ez az elemzés is azt mutatta, hogy a nyálmintából való tesztelés hatékony és ígéretes alternatívája lehet a jelenleg alkalmazott orrból, garatból való mintavételnek.