Őrizzük meg időskori mentális egészségünket

HírKlikk 2020. július 3. 18:05 2020. júl. 3. 18:05

Idős korban a memória hanyatlása, a depresszió, a szorongás és a demencia sok gondot okoz. Kevesen tudják, hogy 55 éves kor felett már minden ötödik ember enyhébb-súlyosabb mentális problémákkal küzd, és a rászoruló idősek közül csak minden harmadik kap megfelelő segítséget.

Testünk öregedésével együtt, az agyban is olyan változások következnek be, amelyek a normális idősödés velejárói.

 

Ezek közül a legfontosabbak

Az agy sejtjeiben zsír és más anyagok rakódnak le, amelyek lassítják, akadályozzák a sejtek működését. Idegsejtjeink száma életünk folyamán egyre fogyatkozik, idős korban az idegrendszer kevésbé képes regenerálódni. Emiatt az agy térfogata is csökken. Az idegsejtek közötti összeköttetések működése romlik, az információ lassabban jut egyik sejttől a másikig.

Mindezek ellenére, az idősödés nem jár feltétlenül a mentális állapot hanyatlásával, és számos módszer létezik arra, hogy mentális egészségünket a lehető legtovább megőrizzük. 

Bizonyos körülmények fennállásakor az időskori mentális problémák korábban és súlyosabb formában jelentkezhetnek. Ezek egy része bármely életkorban fokozza a mentális betegségek kockázatát, míg mások az idősek speciális életkörülményeiből adódnak.

Alkohol- és gyógyszerabúzus.

Időseknél gondolni kell a gyógyszerek okozta abúzusra vagy függőségre, annál is inkább, mert az idős embernek többféle szakorvos egymás hatásait is befolyásoló gyógyszereket írhat fel.

Jelentős környezetváltozás.

Amikor az idős ember a gyermekei családjához vagy idősotthonba költözik.

Szeretett személy elvesztése.

Krónikus betegségek fennállása.

Idős korban gyakoribb a rákbetegség a cukorbetegség, vagy a szív­- és érrendszeri probléma.

A fizikális állapot hanyatlása.

Ez részben a fizikai aktivitás csökkenésén keresztül ronthatja a mentális állapotot.

Nem megfelelő táplálkozás.

Gyakran az étvágytalansággal kialakult ördögi kör révén vezet testi leromláshoz, ezen keresztül mentális problémákhoz.

Az idősödés előrehaladtával, az agy térfogata csökken, működése meglassul, az idegsejtek és a közöttük lévő összeköttetések száma megfogyatkozik. Ez azonban nem jelenti azt, hogy az idős emberek agya már ne lenne képes új összeköttetések kialakítására, és hogy az elpusztult idegsejtek feladatait ne vehetnék át más neuronok. 

Az agyi tevékenységek elősegítik, hogy az idegsejtek között új összeköttetések alakuljanak ki, akár új neuronok is képződjenek. Ezt a folyamatot az idegrendszer rugalmasságaként, alkalmazkodóképességeként szokás emlegetni, amely segít megőrizni a sejtek működését és védelmet nyújt a sejtpusztulással szemben.

Jó mentális „torna” az olvasás, a keresztrejtvény fejtés. A tévénézés kétélű fegyver, mivel napi több órában már inkább negatívan hat a mentális egészségre.

Ha dolgoznak az izmok, dolgozik az agy is. A rendszeres testmozgás következtében megnő az agyat friss vérrel ellátó apró erek száma. Az aktív életmód serkentőleg hat új idegsejtek képződésére és az ezeket egymáshoz kapcsoló összeköttetések (szinapszisok) létrejöttére. A fizikai aktivitás csökkenti a vérnyomást, javítja a koleszterinszintet, segít a vércukor egyensúly fenntartásában.

Ügyeljen az egészséges étrendre!

A mentális egészség szempontjából elsősorban az úgynevezett mediterrán étrendet tartják követendőnek, amely nagy mennyiségben tartalmaz gyümölcsöket, zöldségféléket, növényi eredetű fehérjéket, dióféléket, halat, telítetlen zsírsavakat. Ilyen diéta mellett ritkábban alakul ki értelmi hanyatlás és demencia.

Az egyes alkotóelemek közül nagy jelentőséget tulajdonítanak a legnagyobb mennyiségben a halolajokban és egyes növényi olajokban (például lenmagolaj) található Omega­ 3 zsírsavaknak, amelyek korábbi vizsgálatokban eredményesnek bizonyultak a mentális hanyatlás késleltetésében.

Ellenőriztesse vérnyomását, vércukor-­ és koleszterinszintjét!

A középkorúak magas vérnyomása idősebb korban fokozza a mentális problémák előfordulásának esélyét. A vérnyomás normális tartományban tartásának legjobb módja, ha ügyel a normális testsúlyra, sokat mozog, csökkenti vagy kiiktatja az alkoholfogyasztást, kerüli a stresszhelyzeteket és egészségesen étkezik.

A „rossz” koleszterin szintjének emelkedése ugyancsak demenciára hajlamosíthat. A normális koleszterinszint megfelelő étrenddel, testsúly kontrollal, a dohányzás elhagyásával biztosítható.

A cukorbetegség a demencia fontos kockázati tényezője. A normális vércukorszint biztosításáért sokat tehet egészséges táplálkozással, rendszeres testmozgással és a normális testsúly fenntartásával, szükség esetén, vércukorszintet csökkentő gyógyszerek szedésével.

Vannak arra utaló kutatások, hogy kis dózisú aszpirin rendszeres szedésével csökkenthető a demencia kialakulásának esélye. Kérdezze meg orvosát, hogy az ön esetében célravezető lenne-­e az aszpirinszedés megkezdése.

Kerülje a dohányzást és az alkoholfogyasztást!

A dohányzás elsősorban az érrendszerre gyakorolt negatív hatásai révén vezethet az agyi funkciók csökkenéséhez. A dohányzás minden formája káros. A nagy mennyiségű alkoholfogyasztást – egyéb káros hatásai mellett – ugyancsak az idős kori mentális problémák rizikófaktorai között tartják számon. Legjobb teljes mértékben tartózkodni a szeszes italok fogyasztásától.

Figyeljen érzéseire!

Azok az idős korúak teljesítenek gyengébben az agyi funkciókat mérő teszteken, akiknél szorongás, depresszió, alvászavar vagy kimerültség is fennáll. A mentális egészség nem azt jelenti, hogy mindig kiegyensúlyozottak és vidámak vagyunk, de aggodalomra ad okot, ha a hangulati nyomottság vagy egyéb mentális probléma tartósan, élethelyzettől függetlenül fennáll. Ilyenkor mindig célszerű kikérni orvos tanácsát.

Ne zárkózzon be, maradjon kapcsolatban ismerőseivel, barátaival és családjával!

A magányosság, elszigeteltség érzése is rontja a mentális egészséget. Tartsa a kapcsolatot azokkal az emberekkel, akikkel szívesen van együtt. Még soha nem volt olyan könnyű elérni a másik embert, mint ma, a modern technika segítségével, de semmi sem pótolhatja a személyes találkozásokat, beszélgetéseket, kirándulásokat vagy más közös programokat.

Forrás: otszonline.hu