Segítség a szervezetünk méregtelenítésében

Foglár Noémi 2019. július 1. 08:35 2019. júl. 1. 08:35

Engedd, hogy a szauna elfeledtesse veled mindennapi gondjaidat - így szól a finnek, a szaunázás hagyományai megteremtőinek egyik közkedvelt szólása. Azonban nem mindegy, hogyan teszed...

A szauna pozitív hatásai orvosilag igazoltak. Amellett, hogy az ellazulás, a teljes testi és lelki kikapcsolódás eszköze, segít a szervezetünk méregtelenítésben is. A hőség a lázhoz hasonló állapotot idéz elő testünkben, és az ennek hatására bekövetkező fokozott verejtékezés alatt a raktározott méreganyagok nagy része távozik. Edzettebb lesz a vérkeringésünk. Segít a narancsbőr megszüntetésében, valamint - mivel sok kalóriát égetünk el a melegben - még fogyaszt is.

Van azonban néhány alapszabálya a szaunázási szokásoknak, amiket érdemes betartanunk.

Az előkészületekkel együtt egy normál szaunázás időigénye legalább két óra. Mielőtt belevágnánk, zuhanyozzunk le, törölközzünk szárazra, de ne vegyünk ruhát, csupán csavarjunk magunkra egy törölközőt. Vegyük le ékszereinket, mert a hőségtől gyorsan felforrósodnának, ezáltal megégethetnék bőrünket. Mielőtt leülnénk a szaunapadra - higiéniai megfontolásból - tegyünk rá egy kis törölközőt, vagy külön erre a célra rendszeresített papír-vagy textilülőkét. Szaunázás közben ne együnk, ne igyunk, és legfőképpen ne fogyasszunk alkoholt! Ne hangoskodjunk és még csak ne is beszélgessünk, kizárólag önmagunkra koncentráljunk, relaxáljunk!

Tíz perc benntartózkodás után szakítsuk meg a szaunázást egy ötperces hűlési fázissal. Ha fekve szaunáztunk, mielőtt kimennénk a kabinból, üljünk fel egy-két percre, hogy a vérkeringésünk ismét alkalmazkodni tudjon a függőleges helyzethez. Egészségüknek, szépségüknek és immunrendszerüknek is kifejezetten jót tesz a forró levegős kabin és a hideg zuhany, a szabad levegőn üldögélés vagy a merülődézsában való megmártózás kombinációja.

Ha folytatjuk a szaunázást, mielőtt újra belépnénk a kabinba, töröljük magunkat szárazra, majd finoman dörzsöljük át testünket egy száraz testkefével. Vigyünk be magunkkal lufaszivacsot, és folytassuk azzal a műveletet. Ezzel hozzájárulhatunk a karcsúsodásunkhoz és a szépülésünkhöz, ugyanis ettől fokozódik a vérkeringésünk és bársonyosabb lesz a bőrünk. Szaunázás közben illatos olajokkal is relaxálhatunk, így még jobban megpihen a szervezetünk, megnyugszik a lelkünk. A különböző illóolajok más és más hatást gyakorolnak ránk, tájékozódjunk erről, mielőtt választanánk közülük.

Miután a szaunázást követően utoljára merültünk a hideg vizes medencébe, zuhanyozzunk le meleg vízzel, hogy kitágult pórusaink ne húzódjanak össze. Majd hidratáljuk összekevert jó minőségű testápolóval.

 

Forrás: Hírklikk