7 millió „koronakamu" bejegyzést törölt a Facebook

HírKlikk 2020. augusztus 12. 18:37 2020. aug. 12. 18:37

Kedden tette közzé a Facebook a jelentését a moderálási gyakorlatáról, amiből kiderült mennyi, a vírussal kapcsolatos posztot törölt az elmúlt negyedévben.

A 444 a Reuters információira hivatkozva azt írta, hogy 2020 második negyedévében összesen 7 millió olyan bejegyzést távolítottak el a platformról, amely a koronavírus-járvánnyal kapcsolatban terjesztett hamis információt. Például kamu megelőzési módszerekről, vagy hatásosnak beállított, valójában azonban teljesen használhatatlan gyógymódokról.

A cég 2018 óta publikál hasonló jelentéseket, mert korábban túl sok kritika érte a tartalom ellenőrzési gyakorlatát. Júliusban arra is ígéretet tettek, hogy 2021-től kezdődően, a jelentés elkészítésének módszertanát is szakértői ellenőrzés alá vetik.

A legtöbb eltávolított felhasználói tartalmat egyébként azért törölték az elmúlt negyedévben, mert gyűlöletbeszédet tartalmaztak. 22,5 millió ilyen eltávolított posztról számol be a jelentés, ami jelentős emelkedés az előző negyedévi 9,6 millió törölt komment után.

A növekedés a Facebook szerint, a fejlődött szűrő technika miatt ilyen jelentős.

A vállalat azt állítja, április óta jobban automatizált tartalom-ellenőrzési módszerre álltak át, mert a koronavírus-járvány miatt, kevesebb moderátorral voltak kénytelenek dolgozni.

A jelentésből azonban hiányzik, hogy hány detektált szabályellenes bejegyzésből mennyit töröltek.