A Petőfi Irodalmi Múzeumba került Nagy László hagyatéka

HírKlikk 2024. október 18. 06:00 2024. okt. 18. 06:00

Nagy László születésének 100. évfordulójához közeledve, örökösei lehetővé tették, hogy a költő, író, műfordító, képzőművész és felesége, Szécsi Margit költő irodalmi hagyatékának legnagyobb része a Magyar Nemzeti Múzeum Közgyűjteményi Központ – Petőfi Irodalmi Múzeum falai között találjon otthonra.

A Nagy László örökösök felajánlásának köszönhetően, a múzeumban mostantól kutathatóvá válik Nagy László és felesége mintegy félezer darabos levelezése, amelyben magán és hivatalos, az alkotás mindennapjait, a művészházaspár életét megvilágító dokumentumok is megtalálhatók – áll a Petőfi Irodalmi Múzeum (PIM) MTI-hez csütörtökön eljuttatott közleményében.

Mint írják, a gyűjteményben helyezték el Nagy László műfordításait, köztük a nemrég előkerült drámafordításokat, valamint személyi iratai mellett az 1970-es években keletkezett naplófüzeteit és Szécsi Margit jegyzetfüzeteit.

A család számos relikviát is a Petőfi Irodalmi Múzeum rendelkezésére bocsátott. Az író Groma írógépe, az általa készített faeszközök és sétabotja, a család fotógyűjteménye és a képzőművészeti alkotásait reprezentáló, íróbarátairól készült grafikái is a gyűjteménybe kerültek.

A közleményben Török Petra főigazgatót idézik, aki a Nagy László-emlékév feladatai között a szerző kultuszának felidézését és megerősítését említette, amelynek érdekében a PIM számos programmal készül.

Az ajándékozás nyomán a múzeum elvégzi a hagyaték teljes körű muzeológiai feldolgozását, restaurálását és digitalizálását, az irodalmi és képzőművészeti életművet feldolgozó tudományos konferenciát szervez – írják.

Az emlékévben három kiállítás mutatja be Nagy László munkásságát: a Petőfi Irodalmi Múzeumban a költő irodalmi életműve kerül a fókuszba, Veszprém vármegyében az eddig kevésbé kutatott, jelentős képzőművészeti tevékenységét ismerhetik meg az érdeklődők, míg iszkázi szülőházában megújult közösségi helyszínek fogadják majd a látogatókat.

Forrás: MTI


Hírklikk

Támogasd a munkánkat, hogy egyre több tényfeltáró anyaggal, izgalmas riportokkal tartsunk ellent a kormányzati propagandának.

Támogatom
Támogatom