Az erő legyen veletek: május 4-e, a (nem)hivatalos Star Wars-nap

HírKlikk 2021. május 4. 18:00 2021. máj. 4. 18:00

Május 4-e különleges nap a Star Wars-rajongók számára. Magának a dátumnak ugyan semmi szerepe nincs a filmekben, de a május 4-e angolul kiejtve összecseng a Jedik üdvözlésével, ami magyarul „Az erő legyen veled”. Ugyanez angolul „May the Force be with you”, a május 4-ét pedig angolul úgy mondják „May the Fourth”, ami kiejtve megegyezik a Jedi üdvözlés első felével, így a sorozat rajongói körében ez vált a Start Wars széria hivatalos ünnepnapjává.

A napot sok híres ember, színészek, influenszerek, politikusok, sportolók és tudósok is megünneplik. Az elméleti fizikus Michio Kaku a Facebookon emlékezett meg a nevezetes dátumról – írja az Euronews.

Az évek alatt a Star Wars-napi ünnepségek egyre több figyelmet kaptak világszerte és a rendezvények egyre szervezettebbek lettek. 2011-ben és 2012-ben például a kanadai Torontóban tartották meg az Intergalaktikus Star Wars-napot. A rendezvényen vetélkedőket és a saját készítésű jelmezek versenyét tartották, illetve a Start Wars univerzumában játszódó kisfilmeket vetítettek. A rendezvény teljes bevételét jótékony célra ajánlották fel.

Az ünnepnap népszerűségét a hivatalos Star War franchise is igyekezett meglovagolni: 2013-ban saját YouTube csatornáján jelentetett meg egy paródiavideót, amivel a május 4-ei ünnepség ellen tiltakoztak, Say No to May the 4th címmel.

A klasszikus lejáratókampányok stílusában készült videó az ünneplőket a Birodalom árulóinak nevezte, az Erőt pedig manipulációs eszköznek, amivel agymosást hajtanak végre és az élőket kísértik. A Jedi jelmezek viselését pedig a Császár rendelkezése alapján bűncselekménynek minősítették.

A Star Wars az eredeti első film megjelenése, 1977 óta önálló életét éli. Saját univerzuma van, számtalan megfilmesített és meg nem filmesített történettel, és szinte semmi máshoz nem fogható, nemzethatárokon átnyúló kulturális hatással, valamit hatalmas rajongótáborral, akik között van, akinek egy fénykardvívó-tanfolyam teljesen hétköznapi.

Fiktív eszmékből valós vallásalapítás

Mások ennél is továbbmennek, és teljesen magukévá teszik a Star Wars-ból megismert jedi filozófiát. A jelenség először viccnek indult: a hivatalosan angol nyelvet beszélő államokban 2001-ben megtartott népszámláláson több százezren a Jedi vagy a Jedi Lovag megnevezést írták be a vallásukat érintő kérdésre.

Angliában és Walesben több mint 390 ezer, Ausztráliában több mint 70, Kanadában mintegy 21, Új-Zélandon pedig több mint 51 ezren vallották magukat Jedinek 2001-ben. Ennek hatására több jedikhez kapcsolódó kultusz is feléledt és a jedik azóta más országokban is megjelentek, Montenegróban, Horvátországban és Csehországban is többen a jedit jelölték meg vallásként.

Carole M. Cusack szociológus így írt a jediizmusról: a Jedi csoportok azt hangsúlyozzák, hogy vallásuk összeegyeztethető más hitrendszerekkel. Egy másik kutató szerint a jediizmus alapja a filmben és könyvekben bemutatott eszmék betartása, nem pedig az abbeli hit, hogy az ábrázolt események és szereplők valósak-e vagy sem. Az Erőben viszont erős hitük van.

Május a Star Wars világnapok hónapja

De nem május 4-e az egyetlen Star Wars világnap, rögtön májusban van még egy: május 25-e a nemzetközi Jedi nap, mert ezen a napon mutatták be először 1977-ben az első Csillagok háborúja filmet az Egy új remény címmel. Mára ez a sok rész közül időrendben a negyedik. Ez a nap a Geek Pride napja is.

Május 4-ét követően, hogy ne csak a lázadóknak legyen ünnepe, az elmúlt években a május 5-e is bekerült a rajongók naptárába, The Revenge of the 5th néven, ami a Star Wars Sithek bosszúja, vagyis angolul a Revenge of the Sith címre hajaz.

Forrás: Euronews