Belmondora emlékeznek Budapesten

HírKlikk 2021. szeptember 12. 16:35 2021. szept. 12. 16:35

A múlt hétfőn elhunyt Jean-Paul Belmondo előtt is tiszteleg a 11. Frankofón Filmnapok őszi kiadása. Keddtől három budapesti helyszínen tizenöt filmet vetítenek, majd a filmes mustra tizennégy vidéki moziban folytatódik.

A Riói kaland egyike Belmondo azon filmjeinek, amelyeket a legtöbbször játszottak a magyar mozikban. A Francia Filmintézetben ennek vetítésével emlékeztek a 88 éves korában elhunyt színészlegendára. Belmondo kereken száz filmben játszott és több mint 40 színházi szerepben volt látható. Egyik legismertebb szerepét a francia új hullám alapfilmjének tartott Kifulladásig (1960) című filmben alakította. A másik klasszikus szerepe A profi főhőse. Nem véletlen, hogy Ennio Morricone zenéjére kísérték utolsó útjára koporsóját a csütörtöki állami gyászszertartás után – írja a 24.hu.

Örökre a Káprázatos marad. Így emlékezett rá a búcsúbeszédet tartó Emmanuel Macron köztársasági elnök. Vele egy nemzeti kincs távozott, ragyogó vidámságában és kitörő nevetéseiben. A nagy színészek közül ő volt az, aki messze elvitte a közönség pálmáját – állapította meg az államfő. A 85 éves Alain Delon, a franciák másik nagy legendás filmszínésze – aki botra és fiára támaszkodva tudott csak részt venni a temetésen – felidézte, hogy együtt kezdték a pályájukat hatvan éve. Sok alkotásban játszottak is együtt. 

Bebel – ahogy a franciák becézték - művészetéért megkapta a Becsületrendet, 1989-ben a legjobb férfi színésznek járó César-díjat az Egy elkényeztetett gyermek utazása című filmben nyújtott alakításáért. 2011-ben a cannes-i filmfesztiválon életműdíjjal jutalmazták, 2016-ban a Velencei Nemzetközi Filmfesztivál Arany Oroszlán-életműdíját, 2018-ban a Lumiere Akadémia életműdíját vehette át.

Ami pedig a budapesti Frankofón Filmnapokat illeti, ez most az áprilisban megtartott online fesztivál folytatása az Uránia Nemzeti Filmszínházban, az Art+Cinema moziban és a Francia Intézetben. Láthatók lesznek többek között Monica Bellucci, Omar Sy, Charlotte Gainsbourg és Francois Ozon friss filmjei. A nyitó alkotás főszereplője Isabelle Huppert. A Főnökasszony című filmben egy olyan rendőrségi tolmácsot alakít, aki idővel maga veszi át a helyi drogkereskedelem vezetését.

Forrás: 24.hu