Engedélyezték az első laborban előállított hústerméket

HírKlikk 2020. december 2. 20:40 2020. dec. 2. 20:40

Egy amerikai startup cég, az Eat Just engedélyt kapott Szingapúrban a laborban létrehozott csirkehús-termékének értékesítéséhez. A cég szerint ez a világon az első forgalomba hozatali engedély az úgynevezett „tiszta hús” értékesítéséhez, amely nem levágott állatokból származik.

A hús csirkehús sejtek laboratórium szaporításával készül. A terméket prémium csirke árakon fogják értékesíteni, amikor először kapható lesz az egyik szingapúri étteremben, a „nagyon közeli jövőben” – közölte Josh Tetrick, a cég társalapítója és vezérigazgatója.

Az egészséggel, az állatjóléttel és a környezettel kapcsolatos aggályok miatt egyre nagyobb az igény a hagyományos hús alternatíváira. A növényi alapú hústermékek egyre inkább megjelennek a szupermarketek polcain és az éttermi menükön.

Viszont az úgynevezett tiszta, vagy tenyésztett hús, amit állati izomsejtekből hoznak létre laboratóriumban, még mindig nem terjedt el, hiszen az eljárásnak magas költségei vannak – írja a Portfolio.

Josh Tetrick szerint a San Francisco-i székhelyű cég az amerikai felügyelettel is beszélt, de Szingapúr „egy kicsit” megelőzte az Egyesült Államokat. Az Eat Just közölte, hogy Szingapúrban fogja gyártani a terméket. 

Világszerte több mint két tucat cég teszteli a laboratóriumban létrehozott halat, marhahúst és csirkét, remélve, hogy betör az alternatív húspiac ezen bizonyítatlan szegmensébe, amely a Barclays becslése szerint 2029-re 140 milliárd dollárt is elérhet.