Itt az ősz zenei meglepetése: népzene három dobossal (videó)

HírKlikk 2024. szeptember 3. 12:12 2024. szept. 3. 12:12

Nagyon izgalmas zenei anyaggal jelentkezett három dobos.  A délszláv népzenei alapokra épített folk-rock dalban kiválóan elegyednek a népzene és a rockzene ritmusai. Amitől ennyire ütős, azaz egyedi a produkció, hogy egyszerre ugyan, de a három dobos végig eltérő ritmusokat üt, amelyek persze tökéletes egységet alkotnak.

A „Western Balkán” névre keresztelt formációban ismerős nevekkel találkozhatunk. Feltűnik Donászy Tibor, akit nem kell bemutatni a hazai rockzenét szerető közönségnek. A Beatrice, a P. Mobil és az Edda zenekarokat is erősítette az elmúlt évtizedekben. De láthatjuk Alapi Istvánt is, aki igazi gitárlegendának számít hazánkban. Hosszú évek után újra a húrokba csap a Republik egykori hegedűse, Szabó András is. De meg kell említenünk Wirth Zoltánt is, aki a közelmúltban a Garda zenekar videóklipjével sorra nyerte a nemzetközi filmfesztiválokat.

Itt még mindig nem állhatunk meg a felsorolásban, ugyanis a produkció egyik dobosa az a Dörnyei Gábor, akit nemzetközi viszonylatban is az egyik legkeresettebb zenésznek tartanak. Szinte felsorolhatatlan mennyiségű hazai és külföldi produkcióban szerepelt az elmúlt években. Folyamatosan úton van, tanít és koncertezik. Két fellépés között értük telefonon utol.

Hogyan tudtátok összehozni a Western Balkan formációt, hiszen Angliában élsz, a klipben szereplő többi zenész viszont Magyarországon?

Valóban közel 20 éve Angliában élek, de szerencsére van egy házi stúdióm – amiért minden nap hálát adok –, így lemez minőségben tudok itthon felvételeket készíteni.  A mai online világban a többi már könnyen megoldható.

Azt kaptad a brit fővárostól, amit vártál?

Amikor áttettem a székhelyemet Londonba, kinyílt a világ előttem. Az a dob-percussion duó – amit Horváth Kornéllal húsz éve közösen csinálunk – lett a négyszeres Grammy-díjra jelölt Stanley Jordan zenekarának a ritmusszekciója. Ebben a zenekarban együtt játszom még Laurence Cottle-val is, aki nem kisebb nevekkel muzsikált már együtt, mint Eric Clapton, Peter Erskine, vagy akár a Black Sabbath.

Persze emellett rengeteget utazom, világszerte dobfesztiválokon is fellépek és dobkurzusokat is vállalok. Folyamatosan próbálok balanszírozni az előadói és a tanári pályám között. Meghívást kaptam például Los Angelesbe, a világ egyik legnagyobb zeneakadémiájára, az MI-ra (Musicians Institute), hogy tartsak mesterkurzust. De várnak vissza Kanadába a Drumeo stúdióba is, úgyhogy oda is új számokkal készülök.

Mindemellett van három magán dobiskolám, és most kezdem a második évemet Londonban a dob tanszék vezetőjeként az LCCM egyetemen.

Ilyen mennyiségű siker és elfoglaltság mellett lesz folytatása a mostani klipnek?

Elégedett vagyok a végeredménnyel, ha a közönség visszajelzése is pozitív lesz, hamarosan jöhet az újabb dal.



Hírklikk

Támogasd a munkánkat, hogy egyre több tényfeltáró anyaggal, izgalmas riportokkal tartsunk ellent a kormányzati propagandának.

Támogatom
Támogatom