Környezettudatosaknak gombakoporsó

HírKlikk 2020. szeptember 20. 20:10 2020. szept. 20. 20:10

Elkészült a világ első gombakoporsója, nem fából, hanem a gomba testét alkotó micéliumból áll össze. A találmány előnye, hogy a hagyományos koporsónál sokkal rövidebb idő alatt válik eggyé a természettel – írja a hvg.hu.

A hagyományos fakoporsók tíz év alatt tűnnek el, ami nagy terhet jelent a természetnek. A gombakoporsók viszont pár hét alatt lebomlanak, így aztán a bennük lévő elhunyt komposztálódása is hamarabb kezdődhet.

A találmányt a Delfti Műszaki Egyetem munkatársa, Bob Hendrikx tervezte. A férfi egy startupot is indított, hogy a jövőben bárki igénybe vehesse a gombakoporsós temetést, ha úgy dönt, hogy testét mielőbb a természetnek ajándékozná.

A gombakoporsók ugyanis nemcsak gyorsabban bomlanak le, a talajt is táplálják. A gombaládák abban is eltérnek a fából készültektől, hogy sokkal világosabbak, illetve egy puha mohaszőnyeg is található bennük.

Hendrikx szerint, eddig egy ember igényelte a különleges temetést: egy 82 esztendős asszonyt helyeztek el egy gombakoporsóban, aki a számítások alapján, két-három év alatt válik eggyé a természettel.

A világ első ilyen szertartását Hollandiában tartották. Egy gombakoporsó költsége 1250 euró, vagyis nagyjából 451 ezer forint – írja a portál.

A koporsót pár nap alatt állítja össze a startup, de ennek nagy része teljesen önműködő: a startup ugyanis csak egymáshoz illeszti az elemeket, amelyek ezután maguktól megszilárdulnak.