Már megint egy olyan film nyert díjat, ami itthon nem kapott támogatást

HírKlikk 2023. szeptember 30. 19:00 2023. szept. 30. 19:00

A horvát filmalap támogatta, újabb magyar film nyert rangos díjat. Kálmán Mátyás Fortuna vendégei című dokumentumfilmje a legjobb dokumentumfilmnek járó díjat nyerte el a Heart of Europe nemzetközi televíziós fesztiválon, Varsóban. A film a Horvát Televízió (HRT) és a Pleganje Snova koprodujciójában, a Horvát Filmalap (HAVC) támogatásával készült.

A dokumentumfilm az Andraschek házaspár lottónyereményét követő négy év eseményét mutatja be. A forgatás 2014-ben indult. A film világpremierje 2022-ben, a Szarajevói Filmfesztiválon volt. Több rangos külföldi és magyar fesztiválszereplés és a most elnyert Heart of Europe Award mellett a filmkritikusokból álló, nemzetközi zsűri által odaítélt egész estés játék- vagy dokumentumfilmeknek járó FIPRESCI díjra a legbüszkébbek az alkotók – idézi Szabó Ágnes producert a Forbes cikke.

A Heart of Europe International TV Festival & Forum a Lengyel Televízió (TVP) kezdeményezése, amelyen a közép- és kelet-európai közszolgálati műsorszolgáltatók legújabb televíziós tartalmait mutatják be – emlékeztet. A magyar lottónyertes házaspárról szóló filmtervet a Magyar Televízió (MTVA) nem támogatta, a Heart of Europe filmdíjért a Fortuna vendégei horvát színekben indult. A film hazai gyártó cégei a COLLOC Productions és az ELF Pictures, míg horvát koproducere a Peglanje snova.

Mint a Forbes emlékeztet rá, A Fortuna vendégei nem az első olyan film az utóbbi időszakban, amelyet ugyan magyar alkotók készítettek, ám az itthoni finanszírozási források hiánya miatt külföldi forrásból forgattak le. Reisz Gábor rendező, a Velencében díjat nyert Magyarázat mindenre című filmjét a Szlovák Audiovizuális Alap támogatta; s a Cannes-ban a rövidfilmek kategóriájában Arany Pálmát nyert Buda Flóra Anna, 27 t filmje is ilyen.

 



Hírklikk

Támogasd a munkánkat, hogy egyre több tényfeltáró anyaggal, izgalmas riportokkal tartsunk ellent a kormányzati propagandának.

Támogatom
Támogatom