Psota örökébe lépett a népszerű színművész, Takács Kati

Harkai Péter 2021. június 10. 14:20 2021. jún. 10. 14:20

Szerda délután adták át immár negyedszerre a Psota Irén-díjat. A belvárosi Rózsavölgyi Szalonban megtartott hangulatos eseményen Bálint András, Hegedűs D. Géza és Básti Juli köszöntötte az idei díjazottat.

Psota Irén 1988-ban írta önéletrajzi könyvében: „Minden szerepemben, minden nap újrakezdem az életemet, a pályámat. Bennem elképesztő sokféle indulat, akarás lobog, s ezeknek a negyedét sem tudtam eddig megmutatni, kiélni. Nyitottan állok, és várok – akár szerepet, akár szerelmet. Ha jön valaki vagy valami, egyiktől sem zárkózom el, csak magam nem megyek elébe. De én nem zártam be az ajtót. Majd szólok.”

Almási Évát 2016. március 16-án választották a Nemzet Színészévé Psota Irén helyére, akivel kollégák, barátok voltak a Madách Színházban és személyesen egyaránt. A művésznő akkor határozott úgy, hogy alapítványt hoz létre, amelynek kuratóriuma minden évben díjaz egy-egy olyan színésznőt, akinek sokszínűsége, teljesítménye méltó a kétszeres Kossuth-díjas Psota Irén szakmai örökségéhez. (Minden magyarországi színház jelölhet színészeket a díjra. A Psota Irén-díj ezüst plakettjét Rosta Péter grafikus tervezte és Tóth László ötvösművész készítette, rajta pedig Psota Irén aláírása és kedvenc bohóca látható.)

Először, 2017-ben Hegyi Barbarának, 2018-ban Hernádi Juditnak, 2019-ben Für Anikónak ítélték oda a Psota-díjat. 2020-ban a járványhelyzet bizonytalansága miatt nem osztották ki a díjat.

A Psota-díjat odaítélő kuratórium tagjait az alapító, Almási Éva, a Nemzet Színésze kérte fel: dr. Hazai Kinga ügyvéd (az alapítvány elnöke), Hegedűs D. Géza Kossuth-díjas színművész, dr. Lantos Endre főorvos, dr. Langer János ügyvéd. Tagja volt Törőcsik Mari, a Nemzet Színésze is: halála után Básti Julit kérte fel az alapító a kuratóriumba.

Elsőként a díj névadójáról, a legendás színésznőről emlékezett meg Hegedűs D. Géza, aki Shakespeare Viharjából idézte Prospero-t: „színészeink tündérek voltak, és köddé foszlottak, könnyű köddé”. Mint hozzátette, Almási Éva ezen díj alapításával éppen a köddé válás, a színházi amnézia ellen tett, hiszen így minden évben alkalom nyílik emlékezni a nagy színésznőre, Psota Irénre és minden díjátadás az élő színház ünnepe is egyben.   

Az idei díjazottat, jelenleg a Budaörsi Latinovits Színház tagját, hajdani direktora, Bálint András méltatta, aki nem csak a Radnóti Színházban igazgatta, de számtalan színpadi produkcióban partnereként tisztelhette Takács Katit. A művész felelevenítette, hogy több alkalommal is volt szerencséje együtt játszania Psotával és láthatta, hogy a könnyed és legendás játékstílusa mögött milyen kínlódásokkal, gyötrődésekkel teli próbák álltak. S láthatta ennek gyümölcsét, gyönyörű és szenvedélyes előadásait. Mint megvallotta, ez utóbbival, a szenvedéllyel kapcsolódik össze a számára  leginkább és egyértelműen Psota és a díjazott Takács Kati.     

Bálint András meghitt és szeretetteli méltatását követően, hivatalosan is a színpadra szólították a 2021-es év Psota Irén-díj kitüntetettjét, Takács Katit, akinek Básti Juli adta át az elismerést.